pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
Pozvánka na akci
© Zdroj: Obec Dolní Beřkovice



Tip na zajímavý víkend s historií šlechtického rodu Lobkowiczů v Dolních Beřkovicích 9. až 11. září 2022

DOLNÍ BEŘKOVICE: Dny evropského kulturního dědictví (EHD), pořádané pod záštitou Rady Evropy a Evropské komise, se na našem kontinentu každoročně konají již od roku 1991 a řadí se k významným celoevropským kulturně poznávacím a společenským událostem. V rámci oslav letošního ročníku EHD proběhne v obci Dolní Beřkovice o víkendu 9. až 11. září a ve středu 14. září 2022 velká a kvalitně připravená akce s názvem V zámku a v podzámčí, která bude tematicky věnována historii dolnobeřkovické větve šlechtického rodu Lobkowiczů.

od 09.09.2022 do 14.09.2022
Autor článku: 
Vladimír Borecký

"Rádi uvítáme všechny zájemce o místní historii, kterým letos můžeme nabídnout opravdu mimořádně bohatý program", říká Vladimír Borecký, jeden z organizátorů akce.

"Můžete navštívit zajímavou výstavu artefaktů a dokumentů z lobkowických sbírek, kde bude k vidění například unikátní série originálů kreseb nadané Anny Berty Lobkowiczové z konce 19. století. Budete si moci prohlédnout prezentaci historických fotografií tří generací lobkowiczké rodiny nebo se zúčastnit setkání a besed s  renomovanými historiky Petrem Maškem a Stanislavem Kasíkem k historii místní zámecké knihovny a lobkowiczkého knížecího erbu. Sloupský kastelán Ivan Volman  představí svou propracovanou a mnoha fotografiemi provázenou on-line genealogii dolnobeřkovické linie rodu.

Bude se promítat dokument o lesní správě panství a také si připomeneme působení lobkowiczké klášterní školy s opatrovnou za účasti emeritní generální představené  Kongregace školských sester de Notre Dame, Anežky Bednářové.

Rozhodně si však nenechte ujít hlavní událost lobkowiczkého víkendu, a sice sobotní slavnostní koncert orchestru Collegium Modern Prague s hosty - pod vedením dirigenta Michala Macourka, se skladbami Antonína Dvořáka, Julia Fučíka, Ludwiga van Beethovena a dalších, kde zazní i vlastní skladba hudbymilovného Ferdinanda Lobkowicze, jehož památce je tento koncert věnován.

V průběhu tohoto koncertu se uskuteční oficiální křest nově vydané knihy autora Karla Tichého s názvem Lobkowiczové dolnobeřkovští za přítomnosti některých členů lobkowiczké rodiny.

A konečně všechny zveme na komorní koncert dua T´N´T s názvem Setkání se spirituálem Antonína Dvořáka v kostele Stětí sv. Jana Křtitele ve Vliněvsi ve středu 14. září, který dolnobeřkovické oslavy Dnů evropského kulturního dědictví 2022 uzavře." 

Podrobný program s uvedením začátků jednotlivých akcí naleznete na:

www.dolniberkovice.cz/aktuality

Dodáváme, že vstup na všechny avízované akce je zdarma.

Místní kultura je mediálním partnerem akce.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024