čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Banner
© Martin Krupa



Moravská filharmonie odehraje tři koncerty k zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, dva z nich pro chorvatské publikum

OLOMOUC, ZAHRANIČÍ: U příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie a oslav 100. výročí založení Svazu Čechů v Chorvatsku odehraje v červenci Moravská filharmonie celkem tři koncerty. Skladby významných českých skladatelů poprvé zazněly 4. července v běžně nepřístupném prostoru nádvoří Hanáckých kasáren v Olomouci. Se stejným programem pak Moravská filharmonie vystoupí před chorvatským publikem – 7. července v koncertním sále Vatroslava Lisinského v Záhřebu a 8. července v kinosále v Daruvaru.

od 04.07.2022 do 08.07.2022
Autor článku: 
Klára Mars

Olomoucký kraj a Moravská filharmonie Olomouc pozvaly veřejnost v pondělí 4. července na klasickou hudbu do Hanáckých kasáren. Smyčce rozezněly běžně nepřístupné nádvoří u příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Akci udělil záštitu ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Celý výtěžek bude věnován na pomoc uprchlíkům, kteří pobývají v Olomouckém kraji. Podpora uprchlíkům je možná i prostřednictvím přednastavených hodnot voucherů.

„Koncerty, které Moravská filharmonie ve spolupráci s dirigentem Debashishem Chaudhurim připravila k příležitosti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, staví na tradiční české hudbě a jejích největších skladatelských velikánech. Zazní skladby z pera Bedřicha Smetany, Josefa Suka, Vítězslav Nováka, Oskar Nedbala a koncert zakončí nejhranější z děl našich skladatelů – Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka. Je pro nás velkou ctí, že první z koncertů, který bude mít také benefiční rozměr, můžeme nabídnout našim posluchačům v Olomouci, abychom následně reprezentovali město Olomouc a Olomoucký kraj v Chorvatsku na dalších dvou koncertech, a sice v Záhřebu a v Daruvaru, městě, kde sídlí nejstarší krajanský spolek Čechů v Chorvatsku,“ říká ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

Koncerty pro chorvatské publikum proběhnou pod záštitou ministra zahraničních věcí České republiky Jana Lipavského a předsedy vlády Chorvatské republiky Andreje Plenkoviće.. „Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie a sté výročí Svazu Čechů v Chorvatsku jsou pro nás natolik významnými událostmi, že jsme se rozhodli si je připomenout takto slavnostním způsobem. Obě velmi dobře dokumentují náš aktivní přístup k rozvoji Evropské unie a budování společné budoucnosti, v níž mají mezilidské vztahy, vzájemný respekt a krajanské komunity zcela nezastupitelné místo. Děkuji všem, kdož se o organizaci takto náročného projektu zasloužili. Zvláštní poděkování patří Svazu Čechů v Chorvatsku. Má můj velký obdiv.  Nemohu opomenout také naše partnery, bez jejichž laskavé podpory by sen zůstal snem,“ uvedl velvyslanec Milan Hovorka.

Předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatské republice, paní Ana-Marie Štrumlová-Tučková, chorvatské turné Moravské filharmonie vítá slovy: „Posláním Svazu Čechů v Chorvatsku je udržet jazyk a kulturu našich prarodičů, kteří se před dvěma sty lety přistěhovali do těchto míst. Celé naší krajanské komunitě a všem příznivcům přeji, aby kulturně-osvětové ideály byly i nadále tou naší nejzákladnější hodnotou, která motivuje naše spolky, a aby Svaz byl jejich trvalým nositelem. Pro celou naši komunitu je oslava stého výročí velice významnou událostí. Těšíme se, že koncert Moravské filharmonie Olomouc budeme mít možnost vidět i u nás v Daruvaru – středisku české menšiny v Chorvatsku. Je nám ctí mít mezi sebou tak významné hudebníky a osobnosti. Děkuji všem, kteří přispěli k organizaci koncertů, a zejména pak panu velvyslanci Milanu Hovorkovi.“

Pod taktovkou dirigenta Debashishe Chaudhuriho zahraje Moravská filharmonie ryze český program. Na úvod zazní předehra k Prodané nevěstě Bedřicha Smetany. V opeře, která patří k základním dílům českého repertoáru, slyšíme názvuky českých lidových písní a řada čísel nezapře podobnost s rytmy lidových tanců. Inspirace přírodou a lidovými zvyky jihovýchodní Moravy bude zřejmá z navazující Slovácké suity Vítězslava Nováka, který byl stejně jako Josef Suk žákem Antonína Dvořáka na Pražské konzervatoři. Konkrétně se posluchači mohou těšit na čtvrtou a pátou část: Zamilovaní a U muziky. Následovat budou dva valčíky Oskara Nedbala – dlouholetého violisty světově proslulého Českého kvarteta, skladatele a dirigenta, jenž v roce 1930 zemřel v Záhřebu. Zazní jeho Slavičí valčík z baletu Andersen, inspirovaný postavami z pohádek Hanse Christiana Andersena, a Valse triste z baletu Pohádka o Honzovi. Podle Nedbalova libretisty a přítele Ladislava Nováka zkomponoval skladatel tento melancholický valčík narychlo ve vlaku z Barcelony do Vídně. Dnes patří mezi jeho nejznámější melodie. Půvabnou valčíkovou melodii obsahuje i Fantastické scherzo Josefa Suka. Druhou půli koncertu vyplní monumentální Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“ Antonína Dvořáka, která se právem řadí k nejvýznamnějším symfonickým dílům všech dob.  

„Tolik jsem slyšel o Chorvatsku od té doby, co jsem přišel do České republiky před dvěma dekádami! Je to tak oblíbená destinace pro Čechy, a přesto se mi ještě nikdy nepodařilo tuto krásnou zemi navštívit. Mezi oběma zeměmi existuje mnoho historických i kulturních spojení a já se opravdu těším, až zahrajeme českou hudbu pro místní publikum a tímto způsobem přineseme část Česka do Chorvatska,“ doplnil k chorvatským koncertům dirigent Debashish Chaudhuri.

http://www.mfo.cz/

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024