čtvrtek
27. června 2024
svátek slaví Ladislav
Klaus Horstmann-Czech
© Archiv muzea



Německý sochař se vrací „na věčnost“ do rodného Ústí

ÚSTÍ NAD LABEM: Jeden z největších mecenášů v dějinách ústeckého muzea, německý sochař Klaus Horstmann-Czech, zemřel 4. června 2022 ve věku nedožitých 79 let v Heidelbergu. Součástí jeho poslední vůle bylo i přání spočinout k věčnému spánku v rodném městě Ústí nad Labem. Smuteční obřad otevřený veřejnosti se uskuteční v předběžně stanoveném termínu 10. září 2022 v nově zrekonstruované hřbitovní kapli v Krásném Březně.

Autor článku: 
Václav Houfek

„Jsme rádi, že se otcovo přání podaří naplnit. Měl k Ústí opravdu blízký vztah a těším se, že u příležitosti ústeckého pohřbu jeho rodné město konečně poznám i já, ještě jsem tam nikdy nebyla,“ poznamenala dcera Kerstin Funk. Právě výjimečný vztah k rodnému městu stál za donátorstvím Klause Horstmanna-Czecha. Věnoval Muzeu města Ústí nad Labem v letech 1995 až 2015 postupně 15 plastik, které dokumentují jeho celoživotní tvorbu. „Vzhledem k tomu, že jde o sochaře evropského věhlasu, jehož díla jsou zastoupena v uměleckých sbírkách předních galerií v Německu a v Itálii, má tato kolekce soubornou hodnotu řádově v miliónech korun,“ podotknul ředitel muzea Václav Houfek. Klaus Horstmann-Czech byl mimo jiné také čestným profesorem jedné z nejznámějších evropských uměleckých škol „Accademia delle Arti del Disegno“ ve Florencii v Itálii.

Tvorbu Klause Horstmanna-Czecha ovlivňovalo antické umění, které se promítá do tvarové čistoty jeho geometrických těles. Pracoval s ušlechtilými materiály, především s mramorem, ušlechtilou ocelí a bronzem. Vedle Heidelbergu, kde jeho plastiky zdobí veřejný prostor, tvořil pravidelně také v italské Carraře. Carrarský mramor patřil k jeho nejoblíbenějším materiálům. Proto je i Itálie místem, kde lze na jeho plastiky narazit. V rodných Čechách je zastoupen jen ve sbírce Muzea města Ústí nad Labem, které soubor zpřístupnilo veřejnosti prostřednictvím dlouhodobé výstavy v letech 2011–2019. „Ve veřejném prostoru u nás bohužel nenajdeme žádné z jeho děl, přestože dvakrát bezplatně navrhl pro rodné město kašnu, jednu na Mírové náměstí, druhou pro atrium muzea. Dokonce v roce 2007 zvítězil se svým extravagantním návrhem v soutěži na obnovu komunisty zbořené barokní kaple na Mariánské skále (https://www.usti-aussig.net/stavby/karta/nazev/35-nova-kaple-na-marianske-skale-vitezny-navrh ). Bohužel se nakonec nenašly peníze ani politická vůle k jeho realizaci,“ poznamenal historik Martin Krsek, který byl tehdy členem soutěžní komise. 

 

Klaus Horstmann Czech se narodil v Ústí 23. 6. 1943. Pocházel ze smíšené židovsko-německé rodiny Czechových. V roce 1942 musela rodina na nátlak nacistů změnit příjmení na Horstmann, v dospělosti pak ve svém jméně obnovil  i rodné příjmení. V roce 1949 se rodina vystěhovala do Německa. Vyrůstal v Heidelbergu. Původně se živil jako grafik a galerista, sochařství se vyškolil v italské Perugii a Itálie se mu stala druhým domovem. Rodné město poprvé navštívil od dětství až v devadesátých letech minulého století.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda včera schválila novelu zákona o audiovizi. Jejím cílem je vytvořit moderní systém, který bude reagovat na dynamické změny v audiovizuálním průmyslu. Hlavními změnami jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek. Novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie tak právě zahájila cestu legislativním procesem. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
27.06.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Pavly Evjákové za Městské divadlo Zlín.

Celá ČR, Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
26.06.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj zahájil největší investici do kultury, a to dlouho očekávanou revitalizaci objektu bývalých Vrbenského kasáren, která se promění na novou muzejní budovu sloužící pro vědecké i kulturní účely. Stavební práce budou stát 341 milionů korun.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
25.06.2024

ČR: V nejnovějším průzkumu Vnímání veřejné služby hodnotí diváci Českou televizi jako důvěryhodnou, objektivní a vyváženou. Ve všech sledovaných bodech navíc došlo k nárůstu hodnocení. Největší pozitivní změnu, o pět procentních bodů, zaznamenala ČT u dotazu, zda předkládá divákům pravdivý a nezkreslený obraz skutečnosti kolem nás. Úspěch zaznamenala veřejnoprávní televize i na mezinárodním poli, podle výzkumu Digital News Report patří Česká televize společně s Českým rozhlasem mezi nejdůvěryhodnější tuzemská média.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.06.2024