neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín
M. Honig, S. Šaturová
© Foto: Jan Žirovnický



Zámecký park ve středočeské Litni zanedlouho rozezní scénický open air koncert „Dotek lásky“

LITEŇ: Letní kouzlo zámeckého parku v Litni podtrhne v sobotu 18. června scénický open air koncert „Dotek lásky“, který završí 9. ročník zdejších tradičních pěveckých kurzů. Ty budou výjimečné exkluzivní účastí Operního studia Slovenského národního divadla, jehož členové budou po dobu pěti dnů v zámeckém areálu studovat a při závěrečném vystoupení předvedou, co se za svůj pobyt naučili. Na koncertu v jejich podání zazní árie raného romantismu, které budou zpracovány ve scénických obrazech zachycujících lásku v různých podobách. Námět koncertu je inspirován verši Sonetů Wiliama Shakespeara. Koncert i pěvecké kurzy se konají jako vrcholná událost 11. ročníku Festivalu Jarmily Novotné, jejž pořádá nezisková organizace Zámek Liteň.

18.06.2022
Autor článku: 
Barbora Dušková

Dotek lásky 
„Pokud je hudba jídlem lásky, … hraj dál“
„Očima poslouchat – to je moudrost lásky“
Shakespeare

Letošní Pěvecké kurzy v Litni podruhé v řadě povedou renomované osobnosti, holandská pěvkyně a mentorka Margreet Honig a česká sopranistka Simona Houda Šaturová. Dámskou dvojici doplní operní režisér Marek Mokoš, který bude zároveň režisérem open air koncertu „Dotek lásky“. Ten má již zkušenost z liteňského prostředí, kde v roce 2018 vedl pěvecké kurzy i režíroval venkovní koncert. Společné vystoupení absolventů se letos trochu neobvykle přemístí ze sálu Čechovny do scenérie zámeckého parku.


„Pro tento rok se ředitelka festivalu Ivanka Leidlová rozhodla pro spolupráci s Operním studiem SND, což nás velmi těší a ceníme si toho. Operní studio SND má ve svých stanovách organizovat pravidelné různorodé workshopy. Toto propojení pěveckých interpretačních kurzů s výsledným představením je ideální formou, o kterou se snažíme i tady v Bratislavě,“ říká Marek Mokoš.

„Pro tyto kurzy jsme si jako téma zvolili raný romantismus. Podle technických možností a pěvecké vyspělosti jsme vybrali jednotlivé árie pro konkrétní členy Operního studia SND. Zazní známé i méně známé árie ze slavných oper, jako například Belliniho Náměsíčná, Rossiniho Vilém Tell či Lazebník Sevillský, Donizettiho Lucie z Lammermooru a další. Na základě tohoto výběru jsem vytvořil koncept, ve kterém jsem půvabnost pěveckého bel canta v áriích zpracoval do poetických scénických, stylizovaných obrazů zachycujících různé podoby lásky, které jsou inspirovány verši Shakespearových Sonetů. Celý večer se bude odehrávat v zámeckém parku u jezírka, s živou hudbou komorního tělesa pod taktovkou slovenského dirigenta Dušana Štefánka,“ naznačuje Marek Mokoš koncept a program koncertu.

                                                                                                                                                                  

Začátek koncertu je naplánován na 18. hodinu. Vstupenky ve dvou cenových kategoriích, za 500 a 300 Kč je možné objednat na emailu tickets@zamekliten.cz nebo na telefonním čísle 737 650 497. Více informací je k dispozici na www.zamekliten.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024