neděle
18. srpna 2024
svátek slaví Helena
Tamtam pomáhá rodinám s dětmi se sluchovým postižením - Giving Tuesday
© Zdroj: Centrum pro dětský sluch Tamtam, o.p.s.



Centrum pro dětský sluch Tamtam si připomíná Světový den štědrosti

ČR: Centrum pro dětský sluch Tamtam, které pomáhá rodinám s dětmi se sluchovým postižením v celé České republice, se zapojuje do oslav Světového dne štědrosti a dobrých skutků (Giving Tuesday), který letos připadá na 30. listopadu. V Česku se slaví již po šesté a zastřešuje ho Asociace společenské odpovědnosti. 

30.11.2021
Autor článku: 
Lucie Křesťanová

Centrum pro dětský sluch Tamtam již 31 let pomáhá rodinám dětí se sluchovým postižením, aby zvládaly každodenní náročné situace, které s sebou zdravotní postižení dítěte přináší, naučily se vzájemně komunikovat a mohly žít běžným způsobem života.

„Když se rodičům narodí miminko, je to velká radost. Jakmile však zjistí, že dítě má sluchové postižení, ocitnou se v náročné situaci. Musí se vyrovnat se skutečností, že jejich dítě je a bude jiné, než očekávali. Musí co nejrychleji zjistit, co sluchová vada znamená, jak ji nejlépe kompenzovat a především, jak se s dítětem domluvit, aby jeho vývoj nebyl nijak omezen. Pomoc získají právě v Tamtamu. Na nás se mohou obrátit i bez doporučení lékaře – jen s podezřením, že se sluchem jejich syna nebo dcery není něco v pořádku. Toto podezření nelze v žádném případě podceňovat. Často právě ono vede k urychlení diagnózy a rychlejšímu získání kompenzační pomůcky,“ vysvětluje Mgr. Jana Fenclová, ředitelka Centra pro dětský sluch Tamtam.

Komplex sociálních, poradenských a informačně vzdělávacích služeb, které Tamtam rodinám s dětmi se sluchovým postižením bezplatně poskytuje, má terénní i ambulantní podobu. Poradkyně rané péče Tamtamu najezdí ročně za rodinami přes 200 tisíc kilometrů. Součástí ambulantních služeb je i možnost audiometrického vyšetření sluchu hravou formou, která je vhodná i pro velmi malé děti.

Finanční prostředky pro nákup audiometru chce Tamtam získat mimo jiné i prostřednictvím kampaně v rámci Světového dne štědrosti/ Giving Tuesday. Ten vznikl v roce 2012 s myšlenkou vytvořit den, který inspiruje lidi k tomu, aby konali dobro.

Podpořit Tamtam a pomoci tak neslyšícím dětem a jejich rodinám lze prostřednictvím stránky www.darujme.cz/tamtam.

Centrum pro dětský sluch Tamtam, o.p.s., Hábova 1571, 155 00 Praha 5, www.tamtam.cz, telefonická linka prvního kontaktu pro rodiče: 605 100 400, mail: poradna@tamtam.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024