neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín
Noví mistři tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje - Lenka Špetlová Máslová a Petr Podrábský
© Králoévéhradecký kraj



Letošními mistry tradiční rukodělné výroby jsou krajkářka a soustružník

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe jména nových nositelů titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje. Krajští radní udělili titul za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury krajkářce Lence Špetlové Máslové, jejíž práci si žádají zákazníci i v Americe, a Petru Podrábskému, který se věnuje uměleckému soustružení dřeva.

Autor článku: 
Lukáš Vaníček

Noví Mistři tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje Lenka Špetlová Máslová a Petr Podrábský.

„Žijeme v moderní době, ale nesmíme dopustit, aby z naší společnosti zmizely zkušenosti, postupy, dovednosti a technologie, které znali a rozvíjeli naši předci. Těší mě, že v našem regionu tradiční rukodělná řemesla nadále kvetou a jsme rádi, že jejich nositele můžeme podporovat. Tímto oceněním jim chceme poděkovat za to, že řemesla nejen udržují, ale svůj um i předávají dál,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje uděluje Rada Královéhradeckého kraje na základě doporučení odborné komise tvůrcům v oborech tradičních lidových řemesel a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování, rozvoj a také předávání následovníkům.

 

Ocenění krajkářce z Hostinného předal radní Adam Valenta.

Lenka Špetlová Máslová paličkované krajce podlehla už v době studia a věnuje se její výrobě už více než 26 let. Návrhy si vytváří a realizuje sama. Ve svých začátcích se věnovala hlavně klasické krajce, později začala ke tkanině přidávat polodrahokamy, chirurgickou ocel, dřevo a další materiály, a to hlavně při výrobě šperků. V posledních letech se věnuje také malbě olejovými a akrylovými barvami a celou kompozici doplňuje svoji paličkovanou krajkou.

Krajkářka z Hostinného prezentuje svoji práci nejen na tuzemských trzích, ale i v Německu a na Slovensku. Návrhy publikuje také v časopise Krajka a své znalosti a schopnosti ráda předává jako lektorka budoucím krajkářkám. Řada krajek Lenky Máslové Špetlové zdobí stěny nejen u nás, ale i v zahraničí. Zájem projevili zákazníci dokonce z Pensylvánie v USA.

 

Ocenění Petr Podrábskému předala náměstkyně Martina Berdychová.

Petr Podrábský pracuje jako lékař, ale výroba soustružených předmětů je jeho dlouholetým a milovaným koníčkem. Znalosti obrábění dřeva získával nejen z domácí a zahraniční literatury, ale také na kurzech v Rakousku. Výsledkem jeho práce jsou soupravy stolních doplňků (dózy, misky), svícny různých tvarů a velikostí, figurky, stromky a další předměty, vyznačující se jednoduchými čistými liniemi a nápadem. Povrchovou úpravu výrobků provádí olivovým olejem nebo speciálním olejovým roztokem. Předměty jsou pak chráněné a lépe se zvýrazní kresba dřeva.

Výroba soustružených předmětů má velmi dlouhou tradici a tímto způsobem vznikaly spíše drobnější předměty jako talíře, misky, různé dózy a podobně. Rozkvět výroby spadá do přelomu 19. a 20. století, kdy se soustružení na vesnicích věnovaly i celé rodiny a svojí produkcí zásobovaly okolní trhy.

Předání cen oceněným mistrům se uskutečnilo 18. srpna v rámci slavnostního zahájení Mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci. Cenu Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje udělují krajští radní od roku 2017. Tento titul nahradil původní ocenění Zlatý kolovrat.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024