sobota
17. srpna 2024
svátek slaví Petra
Plakát festivalu
© Zdroj: www.barevnadevitka.cz



Vydejte se do exotických dálek s festivalem Barevná devítka

PRAHA: Cestování je pro mnohé z nás kvůli koronaviru ztížené, přesto se nemusíme ochudit o poznávání kultur z celého světa. Poslední srpnovou sobotu vás do exotických dálek vezme pražský multikulturní festival Barevná devítka. Vychutnejte si v příjemném prostředí parku Podviní na Praze 9 pestrý mix hudebních stylů, mezinárodní kultury a tradiční i exotické gurmánské lahůdky. Seznámení s tradičními českými řemesly i krajovými specialitami nabídne souběžná akce Celé Česko na devítce, která doplňuje cizokrajnou nabídku festivalu. Festival proběhne v souladu s hygienickými nařízeními pro boj s nemocí COVID-19. Na cestu kolem světa vás zve pořadatel festivalu, Městská část Praha 9, v sobotu 28. srpna 2021 do pražského parku Podviní ve Vysočanech. Vstup na akci je zdarma.

28.08.2021
12:00 - 22:00
Autor článku: 
Tým festivalu BAREVNÁ DEVÍTKA

„Těší mě, že se nám i přes obtížnou koronavirovou situaci podařilo zajistit pokračování našeho festivalu, u jehož zrodu jsem před lety stál a oblíbili si ho nejen občané devítky. V letošním programu jsem si osobně vybral hned několik skvělých koncertů, které určitě nevynechám, jako vystoupení africké skupiny Bijou Camara a perské kapely Shahab Tolouie Trio. Věřím, že náš výběr interpretů, kteří na podiu Barevné devítky vystupují pravidelně i těch nových jmen potěší návštěvníky,“ říká Adam Vážanský, místostarosta Městské části Praha 9, která festival každoročně pořádá.

Africké rytmy, český folklór i kubánská salsa

Barevná devítka by bez ní nemohla být úplnou a ona se na festival kvůli svým fanouškům každoročně vrací – africká zpěvačka a tanečnice BIJOU CAMARA, která se svou skupinou GUINEE TOUMBOU i letos chystá úžasné vystoupení plné africké vášně a temperamentu. Mezi další jména hudebního programu Barevné devítky, která se na akci pravidelně vrací, patří hudebník MARIO BIHÁRI & BACHTALE APSA. Na slunnou Kubu vás přenese v rytmech salsy pražská kapela PRAGASON, která si oblibu u festivalových návštěvníků získala již na minulých ročnících Můžeme prozradit, že frontman skupiny Jorge Concepcio má k devítce speciální vztah. Jaký? Přijďte se charismatického Kubánce sami zeptat. Smyslnou kombinaci perské hudby a žhavých rytmů flamenca představí uskupení SHAHAB TOLOUIE TRIO. Český folklór zastoupí CIMBÁLOVKA VLTAVA a českými lidovkami ve svižném tempu ska či reggae festival zakončí POHŘEBNÍ KAPELA. Na vedlejším pódiu se pak uskuteční workshopy a další doprovodný program.

Nejen láska prochází žaludkem

Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o ochutnávky české i světové kuchyně, jako je například pravá srbská pljeskavice, víno ze slunného Španělska, thajské speciality i peruánské dobroty. Užít si můžete dokonce etiopský kávový ceremoniál. Vše samozřejmě proběhne dle aktuálních protiepidemických nařízení, s cílem zajistit bezpečnost pro všechny návštěvníky akce.

V rámci akce Celé Česko na devítce se mohou návštěvníci festivalu seznámit se zajímavostmi, kterými vynikají jednotlivé kraje ČR. Obdivovat mohou také zručnost kováře a poznat další tradiční česká řemesla, jako například výrobu košíků z proutí.

Aktuální informace o programu akce: www.barevnadevitka.cz

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024