pondělí
6. května 2024
svátek slaví Radoslav
Plakát k filmu
© Zdroj: FAMU International a Lonely Production



Kanya absolventky FAMU je mezi 15 semifinalisty letošních studentských Oscarů v kategorii hraných filmů!

ČR, ZAHRANIČÍ: Spanilá jízda krátkého filmu indické režisérky Apoorvy Satish v produkci FAMU International a Lonely Production pokračuje. Na již předcházející zahraniční úspěchy Kanya navázala metou nejvyšší – v noci z 15. na 16. července se ocitla na short listu studentských Oscarů. O studentské Oscary se utká celkem 82 filmů v sedmi kategoriích, z toho čtyř mezinárodních. Finalisté budou oznámeni v srpnu, vítězové v září. Předávání cen se následně uskuteční v říjnu 2021. Na short listu jsou i další tři české filmy, Kanya je však jediným z nich v prestižní kategorii hraných filmů (Narrative International).

 

Autor článku: 
Zuzana Hošková

Snímek přitom již získal několik významných mezinárodních ocenění či nominací. Short list byl zveřejněn na Instagramu @academygold. Kanya byla do soutěže vyslána s oficiální nominací domovské FAMU a na základě účasti na čtyřech Oscar Qualifying festivalech. Ve hře o studentského Oscara v kategorii hraných filmů (Narrative International) je Kanya společně s dalšími 14 filmy a je zde jediným českým zástupcem. Již postup do semifinále je pro film, který se z převážné části natáčel v České republice a s českým štábem, obrovským úspěchem:

„Jsem opravdu ohromena a nemohu slovy vyjádřit ten pocit, že se Kanya dostala do úzkého výběru 15 nejlepších studentských hraných filmů z celého světa. Znamená to, že náš film je mezi 7 % filmů, které mezi více než 1 000 přihlášených postoupily. Stále nejsem schopna pojmout, co všechno to znamená a jak daleko jsme se dostali. Těším se ale, kam nás tento úspěch zavede! Kanya by nemohla vzniknout bez laskavosti a velkorysosti tolika úžasných lidí. Jsem nesmírně vděčná každému jednotlivci, který do tohoto projektu investoval svůj drahocenný čas, úsilí a peníze. Obzvláště bych chtěla poděkovat producentovi Michalu Sikorovi a FAMU za důvěru a víru v tento náš projekt,“ vysvětluje nadšená režisérka Apoorva Satish.

Michal SikoraLonely Production dodává: „Jsme šťastni a neskonale vděčni za takovou poctu. Když jsme film přihlašovali na festivaly a první půl rok přicházely odpovědi, že nás nevybrali, mrzelo nás to, ale neztráceli jsme naději. Zlomilo se to někdy v srpnu minulého roku a první tři premiéry se dokonce udály v jeden jediný den, postupně v Jižní Koreji, Indii a Anglii. Teď nezbývá než čekat a doufat, že se film Kanya dostane i mezi finalisty nejprestižnější studentské filmové soutěže. Moc bych to Apoorvě přál, dala do filmu všechno ­– odhodlání, vlastní prostředky, talent a inspiraci čerpala z vlastních zkušeností.“

 

O krátkém filmu Kanya

Apoorva Satish je režisérka indického původu a absolventka FAMU International. Ve své tvorbě se zaměřuje na společenská a politická témata, která konfrontuje ve světle kulturních tradic své země. Na FAMU absolvovala v roce 2020 15minutovým filmem pojmenovaným Kanya (dívka, panna). Jedná se o drama dospívající dívky, která vyrůstá na pomezí západních a tradičních hodnot v Indii. Kanya je vášnivou závodní plavkyní. Její ambice stát se profesionální sportovkyní je výrazně narušena ve chvíli, kdy dostane svoji první menstruaci.

Její život se tak ze dne na den otočí, neboť její rodina přijímá tradiční postavení ženy ve společnosti. Dívka získává pocit, že její svoboda je těmito zvyky výrazně omezena a dostává se tak do vnitřního konfliktu, který vychází z touhy jít za svým snem. Navenek se přitom zdá, že Kanya svoji novou roli bez námitek přijímá. Její vnitřní rozpor ji však nakonec vede k odhodlání shromáždit odvahu a vzbouřit se proti systému, který jasně definuje a stanovuje standardy konvenčního postavení ženy v indické společnosti.

„Kanya je inspirována skutečnými událostmi, které se v mém životě odehrály. Pocházím z konzervativní bráhmanské komunity, která se nachází na jihu Indie. Vzpomínám si, že když jsem dostala poprvé menstruaci, jak bylo v mém životě najednou všechno tak odlišné. Chtěla jsem zachytit vnitřní rozpor dospívající dívky, která se snaží zvládnout tuto fyzickou i psychickou transformaci. Věřím, že můj film má co říci komukoliv, bez ohledu na to, kým je, nebo odkud pochází,“ vysvětluje režisérka Apoorva Satish.

 

Kanya: Festivaly a významná ocenění

Kanya byla nominována na Sonje Award 2020 pro nejlepšího asijského režiséra krátkých filmů. V soutěžní přehlídce Interfilm Berlin 2020 si film odnesl cenu za nejlepší zvuk.

Díky oficiální nominaci domovské FAMU bude mít Kanya také šanci soutěžit o studentského Oscara. Pro nominaci na Student Academy Award (SAA, studentský Oscar) musí být film uveden v soutěžních sekcích minimálně třech Oscar Qualifying festivalů. Kanya byla uvedena na čtyřech těchto festivalech (Raindance, In the Palace, Interfilm Berlin, Short Shorts). Nominace na studentského Oscara budou zveřejněny 15. července.

 

Mezinárodní uvedení:

  • Busan International Film Festival (Jižní Korea) / světová premiéra
  • Raindance Film Festival (Londýn, UK) / evropská premiéra, Oscar Qualifying Festival
  • In the Palace International Short Film Festival (Bulharsko) / Oscar Qualifying Festival
  • Interfilm Berlin – International Short Film Festival (Berlín, Německo)
  • Short Shorts Film Festival & Asia (Tokio, Japonsko) / proběhne 11.–21. 6. 2021, Oscar Qualifying Festival
  • Bogotà Short Film Festival (Kolumbie) / jihoamerická premiéra, Oscar Qualifying Festival
  • Indian Film Festival of Los Angeles (USA) / severoamerická premiéra

 

Domácí uvedení:

Pragueshorts Film Festival (2.–27. 6. 2021): Národní soutěž

 

Tvůrci & kredity

Kanya

A subtle Aquatic Odyssey

Režisérka: Apoorva Satish

Scénář: Apoorva Satish, Vidhya Iyer

Pomocný režisér: Pedro Carneiro

Hlavní kameraman: Faraz Alam

Podvodní kameraman: Vojtěch Nedvěd

Vedoucí výpravy: Jennifer M. Bailey

Střih: Lucie Hecht

Zvuk: Vojtěch Zavadil

Hudba: Susha

Hrají: Tarunya Satish, Harish Ram, Balaji Rajashekar, Mona Kakkade

Producenti: FAMU International, Michal Sikora (Lonely Production), Apoorva Satish

Délka: 15 min. 42 sec.

 

Trailer ke zhlédnutí:

https://vimeo.com/543500375

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024