sobota
17. srpna 2024
svátek slaví Petra
Plakát k projektu
© Zdroj: Modragon z.s.



Nádraží Moldava ožije speciální divadelní performancí “Moldava - nekonečná stanice”

MOLDAVA: Historická budova nádraží v Moldavě v Sudetech bude poslední červnový víkend hostit divadelní performanci, kterou připravuje tým zkušených umělců přímo pro dané místo. Diváci budou moci při této příležitosti vstoupit do interiérů budovy, prozkoumat historii místa a sledovat, jak ožívají nejrůznější příběhy, které nádražím za jeho 150letou historii prošly.

od 25.06.2021 do 27.06.2021
20:00
Autor článku: 
Lucie Šplíchalová

Budova nádraží Moldava je nyní už mnoho let zavřená a prázdná. Speciální site specific performance s názvem Moldava – nekonečná stanice se odehraje během tří večerů, od pátku 25. do neděle 27. června od 20 hodin. V pátek 25. června začne performance již v 19 hodin venku na místě ukončené trati, a to zvláštním happeningem pro obnovu přerušených kolejí mezi Českem a Německem. Na konci války v roce 1945 nádraží ztratilo svůj punc přeshraniční stanice. Část kolejí za viaduktem záhadně zmizela. Někdo tvrdí, že koleje ukradli Němci. Jiní říkají, že to byli Rusové a že koleje leží někde na Sibiři.

Diváci se budou pohybovat uvnitř nádražní budovy jako v galerii. Tým performerů zde oživí a rozžije historii Moldavy za pomoci instalací, hudby, textu, ale hlavně inscenovaných pohybových výstupů. Na projektu spolupracují i Němci, konkrétně současný dramatik Akin Emanuel Şipal. Němčina zde bude znít stejnou měrou jako čeština, tak jak tomu bylo i dříve.

Cílem projektu je připomenout význam i historickou hodnotu místa, oživit vztahy se sousedy českými i německými, rozmělnit hranice a podpořit znovuobnovení trati do Německa. „Chceme také obohatit kulturní dění v této oblasti a ukázat, že místo s tak silným geniem loci si zaslouží více pozornosti. Vzhledem k tomu, že v současnosti probíhá z české i německé strany snaha o obnovení železniční trati do Freibergu, věříme, že projekt díky pozornosti médií i veřejnosti sehraje roli i v této otázce,“ uvádí autorka projektu, performerka, tanečnice a režisérka Veronika Vaculíková.

“Odkrývání a hojení historických traumat uměleckou imaginací je osvědčená a účinná metoda. Veronika Vaculíková a její spolupracovníci našli v krajině, na pomezí Česka a Německa symbolickou lokalitu nádraží, která v minulosti fungovala jako tranzitní prostor, propojující transportní uzel, místo obchodu či výroby. Moldava je místo hluboké paměti, z níž lze vyzvednout uměleckými prostředky příběhy, připomenout uťatou kontinuitu a v lepším případě přispět k jejímu navázání. Taková je funkce umění – skrze příběhy, emoce, citlivost a imaginaci přispět k léčení bolesti a připomínce či obnově hodnot,” doplňuje k projektu Jana Návratová, publicistka, kurátorka a kulturní manažerka.

Autorský tým získal grant od Ministerstva kultury a další podporu od několika partnerů. Zbytek financí vybírá pomocí crowdfundingové kampaně na portálu Donio.cz, kde zájemci mohou získat originální odměny a podpořit projekt.

Sbírka probíhá zde: https://www.donio.cz/moldava

Autorkou konceptu je Veronika Vaculíková, performerka, tanečnice a režisérka na volné noze. Vystudovala katedru nonverbálního divadla na HAMU. Její tvorba je převážně autorská, zahrnuje jak divadelní produkce, tak film a performance. Za krátký taneční snímek Cycles získala ocenění na mezinárodních festivalech např. v New Yorku či Helsinkách. Učí na DAMU a v Budilově divadelní škole. Organizovala řadu festivalů, přehlídek a workshopů. Veroniky prodlouženou rukou je dramaturgyně Viktorie Knotková, jejíž stálá domovská scéna je v německém Theater Bremen. V projektu zastává též roli spojnice mezi Českem a Německem.

 

Realizační tým:

Koncept a režie - Veronika Vaculíková

Dramaturgie - Viktorie Knotková

Původní text - Akin Emanuel Sipal

Scéna - Dáda Němeček

Kostýmy - Alexandra Litavcová

Light design - Martin Špetlík

Hudba - Matouš Hekela

Produkce - Eva Roškaňuková, Gabriela Kolečková

Účinkující - Lukáš Borik, Anežka Hessová, Andrej Lyga, Vi Huyen Tran, Lukáš Šimon, Markéta Vacovská

 

Vstupné:

základní vstupné: 220 Kč

senioři, studenti, děti 7 - 15 let: 150 Kč

rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti): 550 Kč

děti do 6 let a ZTP: zdarma


PERFORMANCE SE KONÁ ZA LASKAVÉ PODPORY TĚCHTO PARTNERŮ:

Ministerstvo kultury ČR

Státní fond kultury

Česko-německý fond budoucnosti

Förderverein Pro Rehefeld e.V.

Studio Citadela

obec Moldava

 

Více informací na Facebookových stránkách projektu: https://fb.me/e/4jVojzIMb

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024