pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek
Dračí lodě - ilustrační foto
© Foto: Pavel Čempěl



Závody dračích lodí v Bohumíně mění termín, podobu i místo konání

BOHUMÍN: Divácky oblíbené závody dračích lodí se letos v Bohumíně představí v nové podobě. Organizátoři připravují hned několik změn, které mají vodáckou akci ještě více zatraktivnit. Mění se čas i místo konání. Klání amatérských posádek se rozšíří na dva dny, aby mohly změřit síly i děti ze škol. Termín se proto přesouvá ze srpna na červen. Originální plavidla budou menší, a přihlásit se tak může více posádek.

Autor článku: 
Lucie Špačková

O devátý ročník závodů dračích lodí Bohumíňáci vloni přišli kvůli koronaviru a ani aktuální epidemická situace příliš optimismu pořadatelům společenských, kulturních a sportovních akcí nedodává. „Přesto věříme, že budeme moci závody letos uspořádat. Domluvili jsme se s pořadatelem předchozích ročníků, že se ve spolupráci s Dragon Boat Ostrava ujmeme organizace a změníme podobu tak, aby se dostalo na více účastníků. Chceme k vodáctví přilákat i děti, proto závody rozšíříme na dva dny,“ uvedl Roman Štolfa, předseda bohumínského spolku Vodáci Odry a Olše.

Příznivci adrenalinu a netradiční zábavy se namísto vodáckého nástupního místa u Odry ve Starém Bohumíně, kde se závody každoročně konaly, přesunou k Vrbickému jezeru v Bohumíně-Vrbici. To nabízí větší prostor pro zázemí s občerstvením a toaletami a také velké parkoviště. Kvůli zapojení druhého stupně bohumínských základních škol do závodů se mění i tradiční srpnový termín. „Chtěli jsme umožnit dětem, které v koronavirové době přišly o veškeré aktivity, se závodů zúčastnit. Proto jsme je naplánovali tak, aby se uskutečnily ještě během školního roku. Proběhnou 4. a 5. června,“ vysvětlil Štolfa.

V minulosti soupeřily 22členné posádky, z nichž 20 účastníků pádlovalo, jeden bubnováním udával rytmus a jeden z organizátorů loď bezpečně kormidlovat. Letos budou plavidla menší, takže se počet aktivně pádlujících sníží o polovinu na deset. Bubeník a profesionální kormidelník přitom zůstávají. „Posádky mohou být buď smíšené, s tím že mezi pádlujícími musí být minimálně dvě ženy, anebo ryze ženské. Minimální počet pádlujících je osm, ideální je samozřejmě loď zcela zaplnit deseti účastníky,“ doplnil Štolfa.

Vodáci z řad veřejnosti, firem či spolků se mohou hlásit do 31. května, startovné je 2 tisíce korun. Bližší informace získají zájemci na e-mailu info@dbostrava.cz nebo na telefonním čísle 720 265 106. Juniorské týmy nemusí být nutně jen školské a startovné neplatí. Akce se uskuteční pod záštitou města Bohumína ve spolupráci spolku Vodáci Odry a Olše, Dragon Boat Ostrava, Českého svazu dračích lodí a Torrsen Sports. Diváci budou mít vstup zdarma.

www.bohumin.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024