čtvrtek
8. srpna 2024
svátek slaví Soběslav
PF 2021
© Archiv knihovny



Městská knihovna v Praze v roce 2021 - udržitelně do další stotřicítky

Autor článku: 
Lenka Hanzlíková

PRAHA: Téma udržitelnosti, které ještě v lednu skloňovala skoro všechna média, bylo záhy odsunuto stranou pandemií koronaviru. Ekologové a ekologičtí aktivisté byli sice v mediálním prostoru vystřídáni virology a biochemiky, ale výzvy spojené se změnou klimatu, nadměrným vytěžováním přírodních zdrojů nebo s odpady, reálně nezmizely. Knihovny, mimochodem organizace nabízející nejdéle fungující (a velmi efektivní) sdílenou službu, si jemné připomenutí toho, že zájem o stav planety patří k lidským povinnostem, zvolily jako téma roku 2021 pod společným heslem „cíle udržitelného rozvoje“.

https://udrzitelna.knihovna.cz/

Městská knihovna v Praze byla založena roku 1891, v roce 2021 to tedy bude přesně 130 let, co mohou lidé využívat její služby. V mnohém zůstává její role stejná, v mnohém se služby posunuly a proměnily. Kromě toho, že knihovna je prostor pro sdílení kulturního bohatství a vědomostí, ať už v knihách, nebo elektronických zdrojích, tak je to také prostor pro sdílení kreativních nápadů v teoretické rovině (prostory Dílny v Ústřední knihovně i komunitních místností v pobočkách Malešice, Dittrichova, Břevnov, Zahradní Město, Záhřebská) a nově i v rovině praktické.

Tří kreativní centra – DOK16, Jezerka a Suterén – nabízejí prostor i vybavení pro uskutečnění nápadů v oblasti práce se dřevem, látkami, 3D tisku i grafiky. Zároveň tyto dílny v rámci tématu udržitelnosti budou nabízet praktické workshopy „ze starého nové“, využití zdánlivě nevyužitelného a chybět nebudou ani tolik oblíbené výměny.

Tématu udržitelnosti z různých úhlů a pohledů se bude knihovna věnovat i v rámci přednáškových cyklů. Začali jsme už v prosinci 2020, kdy proběhla přednáška o stavu českých lesů, kterou vedl Jan Bláha z Hnutí Duha, a jejíž záznam je možné zhlédnout na YouTube profilu knihovny (https://youtu.be/y2U_olZfSps). Další přednášku zabývající se kompostováním zveřejníme v lednu.

Co dalšího knihovna chystá?

Kulturní sezóna v sálech Ústřední knihovny by mohla být zahájena v souladu s doporučením Prahy pro divadla a velké sály na jaře. Do té doby je možné sledovat kulturu v knihovně online. V pátek 8. ledna zveme na narozeninovou oslavu slovutného detektiva Sherlocka Holmese (https://www.facebook.com/events/3489992597774530), kde nebudou chybět přednášky ani tematické divadlo.

Rozvíjet se budou služby e-knihovny. Kromě rozšiřování nabídky titulů se zaměříme i na výzkum. Předmětem zájmu je webový formát e-knih a jeho možnosti využití v činnosti online čtenářských komunit. Další projekt, který je připraven a čeká jen na zlepšení pandemické situace, se věnuje přiblížení výhod čtení knih ve čtečce seniorům.

Pokračovat bude proměna služeb knihovny v souvislosti s technologií RFID. První zcela samoobslužná knihovna (půjčovna) otevře v polovině roku v Centru Černý Most. Samoobslužné vracení se ze tří pilotních poboček (Dittrichova, Sedmička, Dejvice) v průběhu roku rozšíří do celé sítě poboček.

Návštěvnice a návštěvníci Ústřední knihovny se mohou těšit na novou úpravu prostoru s naučnou literaturou, který se změní v multifunkční a příjemný prostor pro samostatné studium, práci v malých skupinách i místo pro konání komorních akcí, včetně technického vybavení.

A neposlední řadě věříme, že rok 2021 bude rokem, kdy bude zahájena stavba nové budovy knihovny Petřiny (Praha 6) a z papíru se akce konečně přesune na stavební parcelu. Moderní stavba do několika let nahradí stávající objekt, který již stavebně i technologicky přesluhuje.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024