pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek
Tomáš Kačo
© Foto: Zdeňka Hanáková



Tomáš Kačo vydá v prosinci pět singlů jako připomínku neodehraných koncertů

ČR, ZAHRANIČÍ: Původně měl Tomáš Kačo, talentovaný a originální klavírista a skladatel žijící v USA, vystoupit 5. prosince poprvé v Rudolfinu a následně na dvou dalších koncertech ve Zlíně a Novém Jičíně. Ze známých důvodů ke koncertům v prosinci nedojde, ale Tomáš Kačo, jako již vícekrát v životě, dokázal pohotově otočit nevýhodu v inspiraci. Třiatřicetiletý absolvent prestižní Berklee College of Music, který v New Yorku pokořil Carnegie Hall, tak v čase plánovaných českých koncertů vydá pět singlů, v nichž specifickým způsobem uchopil různá témata.

Autor článku: 
Silvie Marková

Vánoční inspirace odkazuje jak k rodnému kraji interpreta (Pásli ovce valaši), tak k české barokní tradici (Chtíc, aby spal Adama Michny z Otradovic). Stejně jako u Juwon’s Lullaby, ukolébavky pro novorozeného syna, jde o sólové nahrávky. Skladba For Ludwig, Yours Elise, která vtipně již v názvu naznačuje volnou inspiraci jednou z nejznámějších klavírních skladeb vůbec, pak vyjde dokonce ve dvou variantách. Vedle sólové klavírní verze se ve druhém provedení přidá jedno z nejstarších evropských koncertních těles, Karlovarský symfonický orchestr v čele se svým renomovaným šéfdirigentem Janem Kučerou. Ten je, stejně jako Tomáš Kačo otevřenou uměleckou osobností, kterou těší vstřebávat nejrůznější podněty a vlivy ze širokého hudebního spektra. Jednotlivé singly budou od 5. prosince zveřejňovány na Spotify, Apple Music a dalších platformách.

 

Více informací na webu www.tomaskaco.com.

 

Hudbu Tomáše Kača označují kritici za žánr “sui generis”, natolik je jeho způsob propojení klasické, jazzové a tradiční romské hudby originální. Jeho cesta od bazarového rozladěného pianina v novojičínském bytě tradičně velké romské rodiny ke klaviatuře koncertního Steinwaye v plné newyorské Carnegie Hall má rysy amerického snu. Je za ní ale, kromě potřebné trochy štěstí, zejména píle, pracovitost, zvídavost a odvaha mimořádně nadaného umělce, který si zároveň s prestižním vzděláním a mezinárodními zkušenostmi udržel až nevinně dětsky přímou fascinaci krásou hudby, jíž se spontánně poddává a pracuje s ní zcela po svém.

Tomáš Kačo se nenarodil se zlatou lžičkou v ústech, ale hudba byla ve velké novojičínské romské rodině, která vždy držela a drží pospolu, zcela přirozenou součástí života. Tomáš začal v pěti letech hrát na klavír zcela intuitivně, noty, stupnice a základy techniky a hudební teorie přišly až na novojičínské ZUŠ ve 12 letech. Následovala studia na Janáčkově konzervatoři v Ostravě pod vedením renomovaného profesora Pavla Motlocha, muže, který Tomášův talent rozpoznal a připravil jej na úspěšné druhé přijímací zkoušky. Na pražské AMU patřil k zásadním pedagogům především profesor Ivo Kahánek. Výhra v soutěži mladých skladatelů pak “padla” na velkou americkou šanci – Tomáš Kačo ji použil na cestu na přijímací zkoušky na bostonskou Berklee College of Music, které proběhly v Paříži. Zde uspěl, renomovanou americkou školu pak dokončil už po dvou letech studia v roce 2017 a rozhodl se v USA zůstat. V roce 2018 po famózním úspěchu v newyorské Carnegie Hall vydal první CD My Home, které představilo jeho originální styl na pomezí jazzu, vážné hudby a četných vlivů lidové hudby z celého světa. Hostuje na ní několikanásobný držitel ceny Grammy John Patitucci, Ondřej Gregor Brzobohatý, Kühnův dětský sbor, ale i Kačova mladší sestra Veronika. Tomáš Kačo se v současnosti usadil v Los Angeles a mimo koncertní činnost se snaží prosadit také jako aranžér a skladatel filmové hudby.

 

Odkazy:

www.tomaskaco.com
www.facebook.com/TomasKacoFanPage
www.instagram.com/tomaskaco

www.youtube.com/user/MrTominik

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024