pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek
Logo
© Archiv pořadatele



Výstava „Let Me Tell You a Story about“ – Laura Limbourg (laureátka 13. Ceny kritiky za mladou malbu 2020), hostem je finalistka soutěže Annemari Vardanyan

PRAHA: Výstava obou malířek zobrazuje příběhy s tématy dvou odlišných cizích kultur. Klíčovým námětem Laury Limbourg je fenomén prostituce, jak ji poznala za svého pobytu v Jihovýchodní Asii, v kontrastu s krásou tamější exotické přírody a symboly kultovní společnosti. Obrazy Annemari Vardanyan se zase vracejí k osobním tématům z její rodné Arménie, země dosud trpící válkou a nedostatečnou pozorností globálního světa.

od 08.12.2020 do 31.12.2020
Autor článku: 
Vlasta Čiháková Noshiro

Laura Limbourg se narodila v belgických Antverpách, avšak od raného dětství vyrůstala v Čechách. Po studiu na soukromé umělecké střední škole pokračovala na AVU v Praze, z počátku v ateliéru malby Martina Mainera, nyní dokončuje studium pod vedením Josefa Bolfa. Před dvěma lety byla na stáži v jihovýchodní Asii, odkud se zrodil soubor exotických pláten, za něž se stala laureátkou 13.Ceny kritiky za mladou malbu 2020, a v nichž dominují tygři a nahé ženy. Letos studovala autorka půl roku na Taipei National University of the Arts na Tchaj-wanu. "Obrazy spojuje téma prostituce v Asii. Před dvěma lety jsem hodně cestovala a tohle mě zasáhlo. Mám potřebu se s tím nějak vyrovnat. Nechci však, aby bylo na první pohled zřejmé, o co mi jde. Člověka to má napadnout až po chvíli, když si všimne malých detailů, například vázy, na které vykresluji příběhy těch holek. Tygři jsou tam jako jejich ochránci. V Asii jsou ženy často považované za předmět, ne za bytost. Musejí být poddajné tomu, kdo si zaplatí," komentuje autorka svou tvorbu.

Obrazy mají transparentní barvy, jež se rozpíjejí a vsakují jedna do druhé, vymezené v obrysech výraznými konturami. Autorka používá ředěné akryly, jež na rozdíl od olejů rychle zasychají, někdy však i olejové pastely a akvarel. Často maluje rovnou na nenašepsované plátno, proto se barvy vpíjejí, jde však o záměr, aby malba nevyznívala příliš popisně. Někdy je také podkladem těchto obrazů hedvábí, zdobené nášivkami. Výsledkem jsou atypické, jakoby poloprůsvitné obrazy, působící prchavým dojmem, avšak vynucující si naši společenskou reflexi. Náboženské a kultovní sošky, exotická fauna, ale i dívky z ulic asijských metropolí, nucené prodávat svá těla pro obživu, podtrhují závažnost a problematičnost vší sexuální turistiky.

V lecčems blízká a zranitelná je i tvorba Annemari Vardanyan, studentky ateliéru kresby Jiřího Petrboka na pražské AVU, ocitající se na pomezí kresby a malby. Narozená v arménském Jerevanu, žije autorka od sedmi let s rodinou v Praze. Ve své tvorbě reflektuje témata, vztahující se k jejímu rodinnému kruhu v konfrontaci s fenomény arménské kultury a historie, v jejichž rámci se promítá střetávání kultur, jež ji od dětství ovlivňuje. Jde o zkoumání vlastní identity, vztahu k tělu i duši, blízkým osobám a prostoru, v němž se autorka každodenně pohybuje, ale také o zkoumání identity národa, z něhož pochází. Spojení s historickými a sociálními konotacemi života v Arménii, jež se dnes vzpamatovává ze ztrát na životech a zcela zničených oblastí, představuje pro autorku základ k pochopení geneze vlastní i národní identity. Zajímají ji střety různých kultur, téma multikulturalismu, etablování jedince v nové společnosti, přemýšlí o zásadních tématech náboženství a tolerance. Motivy jsou otevřené, výmluvně jednoduché, bezprostředně vyjadřované, jako v případě malby Laury Limbourg. Jejich podtext je melancholický, stejně jako u Laury je nostalgický. Obrazy obou umělkyň apelují na naši účast, rozumovou i citovou, dožadují se naší účasti ve smyslu sociální a kulturní angažovanosti.

Mgr.Vlasta Čiháková Noshiro Ph.D., kurátorka Galerie kritiků

 

Palác Adria, Jungmannova 31/36,  110 00 Praha 1

www.galeriekritiku.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024