čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
Logo
© Národní knihovna



Národní knihovna a Moravská zemská knihovna opět zpřístupní knihy online

ČR: Studenti a pedagogové vysokých škol a vyšších odborných škol registrovaných ve federaci eduID.cz mohou od 2. listopadu 2020 využívat dočasný online přístup k digitálním fondům Národní knihovny a Moravské zemské knihovny. Národní knihovna získala ke zveřejnění souhlas kolektivních správců autorských práv, konkrétně spolku DILIA, OOA-S a  také souhlasné stanovisko Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Tyto subjekty daly souhlas bez nároku na finanční plnění. Zpřístupněno tak bude více než 215.000 titulů monografií a periodik, což je téměř 64 milionů stran. Své digitální fondy mohou postupně zveřejnit i další knihovny.

Autor článku: 
Radoslav Pospíchal

Dohoda umožňuje studentům a pedagogům vyšších odborných a vysokých škol i vědeckým pracovníkům těchto institucí, které jsou registrovány ve federaci eduID.cz, přístup k digitalizovaným fondům online formou aplikace Kramerius. „Velmi si vážím přístupu kolektivních správců autorských práv, nakladatelů i knihkupců, kteří nám poskytli souhlas se zpřístupněním. Po této službě byla v posledních týdnech velmi intenzivní poptávka a věřím, že to řadě studentů a vysokoškolských pedagogů ulehčí práci,“ říká Vít Richter, generální ředitel Národní knihovny. „Po dobu uzavření knihoven si budou moci uživatelé s registračními údaji eduID naše fondy otevřít, přečíst, ale z logiky věci nemůžeme povolit stahování a tisk těchto fondů. Pravidla jsou v tomto ohledu stejná jako v jarních měsících,“ dodává Richter. Národní knihovna tímto eliminuje nelegální šíření publikací. 

Nositelé práv stejně jako nakladatelé vydaných děl mohou požádat Národní knihovnu a Moravskou zemskou knihovnu o vyřazení titulů ze zveřejněné databáze.

Předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka v této souvislosti uvádí: „Zavřená knihkupectví, nakladatelé s plnými sklady knih, které vytiskli na vánoční trh. K tomu žádná specifická podpora od státu. Pro Svaz českých knihkupců a nakladatelů to tentokrát bylo těžké rozhodování. Přesto jsme odhlasovali, že navzdory kritické situaci, ve které jsme se ocitli, umožníme zejména studentům a badatelům, aby se prostřednictvím knihoven dostali k digitálním formátům knih, které si momentálně nemohou fyzicky vypůjčit. Všechny, kteří toho využijí, prosíme, aby si zapamatovali, jaké to bylo nemít přístup ke knihám, a aby si uvědomili, že bez podpory nakladatelů a knihkupců může být vydávání knih do budoucna téměř nemožné.“

Z důvodu očekávané vysoké zátěže byly spuštěny dvě přístupové brány. V případě přetížení jedné, mohou čtenáři využít druhou. Kompletní digitální fondy MZK a NK ČR lze najít po přihlášení na adrese https://www.ndk.cz nebo na adrese https://dnnt.mzk.cz.

Kompletní znění smlouvy se spolkem DILIA a OOA-S je možné najít zde.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024