čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
Logo festivalu
© Archiv pořadatele



Multižánrový festival o životě s odlišností „Můj život online“ musel upravit či přesunout většinu říjnového programu.

PLZEŇ: Festival Můj život s…, který už podeváté propojuje sociální témata a kulturu, se letos zaměřuje na téma online. Pod názvem Můj život online ho měla v pondělí 12. 10. slavnostně zahájit vernisáž výstavy pohyblivých plakátů Samuila Trenova, studenta Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Vernisáž ve foyer Moving Station se z důvodu současných protiepidemických opatření ruší a výstava zde bude pouze instalována.

Autor článku: 
Daniela Vítová

Následná odborná debata na téma „závislost na mobilním telefonu“ se uskuteční bez diváků a její záznam bude zveřejněn na internetu. Norské divadelní představení Cult of Busy, které se mělo konat 13. 10., bylo zrušeno z norské strany a filmy, které se měly promítat ve Filmovém klubu v Kině Beseda 20. 10., se organizátorům podařilo přesunout na 8. 12. Další část programu, série workshopů pro školy, by se měla uskutečnit v původním termínu, stejně jako Čítání lidu 3. 11.

V úterý 20. 10. se měl festival Můj život online tradičně propojit s Filmovým klubem v Kině Beseda. Vzhledem k říjnovému uzavření kin přesunují organizátoři oba avizované filmy na termín 8. 12. Od 17 hodin bude uveden německý snímek z roku 2019 Téměř dokonalá tajemství, jehož děj začíná jako nevinná hra. Všichni položí své mobilní telefony na stůl a všechny zprávy, vzkazy a telefonáty budou ten večer sdílet… Ve 20 hodin začne druhý z festivalových filmů, francouzský snímek Kdo si myslíš, že jsem. Je rovněž z roku 2019 a vypráví o tom, že vytvořit si falešný profil na sociální síti, není nic složitého. Ale co když se do vaší falešné identity zamiluje někdo, koho dobře znáte?

V programu festivalu je i další tradiční akce – Čítání lidu Divadla MY, tentokrát na téma „Život online“. Odehrát by se měla 3. 11. od 20 hodin. „Pokud nám situace ohledně covid -19 neumožní sejít se s našimi diváky v Anděl music baru, pokusíme se o uvedení tohoto pořadu online, " prozradila Marcela Mašínová.

Současná opatření zkomplikovala i novinku letošního festivalu, rezidenční pobyt, jehož cílem je upozornit na problém nomofobie a kyberzávislosti. Formou zážitkových workshopů by se studenti druhého stupně základních škol a středoškoláci měli seznámit s problematikou závislosti na mobilním telefonu a naučit se komunikaci i kritickému myšlení. Na základě výsledků série workshopů se školami pak bude uspořádán 13. 11. od 19 hodin v Moving Station workshop pro veřejnost. „Doufáme, že se nám tuto závěrečnou tečku našeho letošního festivalu podaří uskutečnit. O workshopy je mezi pedagogy velký zájem, téma shledávají velmi aktuálním, již nyní jsou všechny termíny zcela obsazeny. Workshopy se měly původně konat v prostoru Moving Station, nyní jsou z důvodu bezpečnosti přesunuty do jednotlivých škol. Záleží ale samozřejmě na vládních opatřeních, jestli se budou moci nakonec uskutečnit,“ upozornila Marcela Mašínová. Workshopy se konají pod názvem NOMOFOBIE – co bych si počal bez svého mobilu? A lektorkami jsou Martina Dobiášová a Aneta Fodorová.

 

Změna programu je vzhledem k aktuální situaci vyhrazena, informace najdete na www.mujzivots.cz a FB.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024