středa
8. května 2024
svátek slaví Den osvobození od fašismu 1945
Jan Mikušek
© Tomáš Kopecký



Kontratenor v Čelákovicích

ČELÁKOVICE: 30. září 2020 se v čelákovickém kostele Nanebevzetí Panny Marie uskutečnil koncert „Kontratenor včera a dnes“. Tento výjimečný dramaturgický počin vzešel ze spolupráce dvou výrazných a všestranných uměleckých osobností: zpěváka Jana Mikuška a skladatele Tomáše Hanzlíka, významných aktérů současné hudební kultury u nás.

Autor článku: 
Spolek pro varhanní hudbu

Program byl postaven na paralelách barokní hudby a současné Hanzlíkovy tvorby, pro niž je baroko velkým inspiračním zdrojem. Ten je patrný jak na poli interpretačním (př. využití kontratenoru), tak na výrazovém a kompozičním (př. emocionální naléhavost, využití barokních kompozičních metod v současném rámci…).

Těžiště programu tvořily skladby Tomáše Hanzlíka (1972), konkrétně jeho Smyčcový kvartet č. 2 a kantáta Stabat Mater.  Jejich barokní „protějšek“ představovaly árie z významných skladeb C. Monteverdiho, A .Vivaldiho a G. F. Händela.

Interpretace se ujalo Rejchovo kvarteto (v obsazení Jan Hádek, Magdalena Malá, Jakub Verner a Libor Mašek) doplněné o Filipa Dvořáka (cembalo, varhany) a Matyáše Berdycha (kontrabas). Muzikanti byli relevantními partnery jedinečnému projevu Jana Mikuška (kontratenor), který jak interpretační technikou, tak výrazem opět přesvědčil, že je špičkou ve svém oboru. Samostatně zazářilo Rejchovo kvarteto v provedení výše zmíněného Hanzlíkova Smyčcového kvartetu č. 2, který premiérovalo v roce 2018. Celý koncert moderovala muzikoložka a redaktorka Českého rozhlasu Eva Hazdrová Kopecká. Její zasvěcený komentář tak doplnil dramaturgicky vybroušený tvar programu, který publikum odměnilo  dlouhým potleskem ve stoje.

Tento jedinečný zážitek nám byl umožněn díky finanční podpoře Města Čelákovic a Středočeského kraje.

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024