pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
Plakát
© Josefina Karlíková



Projevy z řad pracující inteligence uvede pražský divadelní soubor „Strop je nahoře, podlaha je dole“

PRAHA: Pražský divadelní soubor „Strop je nahoře, podlaha je dole“ uvede novou inscenaci s názvem Projevy z řad pracující inteligence. Premiéra se uskuteční dne 11. října 2020 v Činoherním klubu.

11.10.2020
19:30 - 21:00
Autor článku: 
Elisa Speváková

„Inscenace vychází z autentických, především literárních textů z doby komunistické totality v Čechách padesátých let a usiluje o tvar, kde se důraz na text propojuje s vizualitou i dalšími prostředky, které divadlo nabízí. Ani dokument, ani satira, ale zájem o specifické rysy dobové tzv. umělecké tvorby a tzv. myšlení, v nichž se možná zrcadlí i leccos z naší současnosti,"  říká o projektu zakladatelka a vedoucí souboru Josefina Karlíková, která v něm působí jako režisérka, autorka výpravy, grafického designu a také herečka.

Soubor „Strop je nahoře, podlaha je dole“ vznikl v Praze roku 2014, kdy se tato současná studentka pražské UMPRUM rozhodla inscenovat Ionescovu Plešatou zpěvačku (z níž pochází i název ansámblu) a oslovila ke spolupráci své vrstevníky z pražských, převážně uměleckých škol. Představení se setkalo se značným diváckým ohlasem, stejně jako další inscenace – v Čechách takřka neznámé Sorokinovy hry Dostojevskij – trip a Jarryho Ubu králem.

Na letošní inscenaci s mottem „Jsem dělník i jako básník“ se kromě zakladatelky podílejí Konrád Karlík, Ondřej Kulhavý, Ema Zelená, Benjamin Hess, Anna Jerhotová, Jose Castorena, Mariana Hradilková, Stefan Osciatka.

Více o souboru na:

https://stropjenahore-podlahajedole.tumblr.com

https://www.facebook.com/strop.je.nahore.podlaha.je.dole/

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024