neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín
Eventmat Electronic Prague Garden
© Zdroj: www.eventmat.cz



Na žádost Eventmatu pražský magistrát vyzval městské části k odpuštění poplatků ze vstupného, některé to ignorují

PRAHA: Eventmat, online platforma, která na jednom místě spojuje organizátory akcí, poskytovatele lokací a služeb, influencery, média a návštěvníky, v červnu 2020 požádal v otevřeném dopise vedení Hlavního města Prahy o zrušení poplatků ze vstupného. Podle Eventmatu mají finanční prostředky místo na poplatky jít raději na honoráře postiženým vystupujícím hudebníkům či umělcům a podpořit tak obnovu kulturního života v hlavním městě. Radní pro kulturu na iniciativu Hana Třeštíková reagovala písemnou výzvou směřovanou pražským městským částem, aby zvážily odpuštění výběru poplatků ze vstupného. Přístup jednotlivých městských částí je však rozdílný, někde o tom úředníci vůbec nevědí.

Autor článku: 
Darina Povrová

Znovuzavedené vládní nařízení na omezení hromadných veřejných akcí těžce doléhají na pořadatele kulturních akcí, provozovatele klubů a barů. Pořadatelé akcí v Praze se potýkají i s výrazně nižší návštěvností díky absenci cizinců. Pořadatel kulturní akce, divadelního představení, sportovní akce či dalších hromadných akcí se vstupným je v současnosti povinen kromě „státních daní“ odvést až 20 % z vybraného vstupného pražské městské části, kde akci pořádá. Na problém upozorňuje startup Eventmat, který pomáhá pořadatelům akcí s prodejem vstupenek prostřednictvím komunitního marketingu.

Podle mých informací tuto výzvu akceptovali úředníci jen v některých částech Prahy, například v Praze 7, odkud pochází i paní radní pro kulturu. Naopak jinde výzvu magistrátu nereflektují a poplatky nadále vybírají. V některých případech se ani výzva magistrátu nedostala k příslušným úředníkům. O přetrvávání takové situace jsem se dozvěděl od organizátorů kulturních akcí na území Prahy 5, ale neochota podpořit kulturu a sport v hlavním městě Praha může přetrvávat i jinde,“ upozorňuje Jan Močáry, majitel startupu Eventmat a iniciátor aktivity na zastavení výběru poplatků ze vstupného v Praze.

Podmínky pro konání kulturních a dalších akcí komplikuje pořadatelům řada omezení. Od 25. 7. 2020 platí znovu povinnost nosit roušky na hromadných kulturních i sportovních akcích pořádaných ve vnitřních prostorách nad 100 osob. Od 27. 7. 2020 se snížila kapacita těchto akcí z původních 1000 na 500 osob. Kladeny jsou však i vysoké nároky na hygienická opatření, která musí každý pořadatel zajistit. Situace celkově dramaticky snižuje příjmy organizátorů akcí na jedné straně, současně zvyšuje jejich náklady. „Kombinace dopadů koronavirové krize, vládních opatření a paušálních poplatků řada pořadatelů neustojí, zkrachuje a v budoucnu to jistě poškodí kulturní scénu v Praze i v celé ČR,“ varuje Jan Močáry a dodává: „Místo zasloužených honorářů vystupujícím umělcům, musí pořadatelé odvádět až polovinu příjmů ze vstupného státu a samosprávám, přitom za to žádnou podporu a pomoc nedostávají.“ Eventmat kritizuje konkrétně Místní poplatek ze vstupného, vybíraný městskými částmi podle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů a navazující magistrátní obecně závaznou vyhlášku č. 10/2011 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku ze vstupného.

https://www.praha.eu/jnp/cz/potrebuji_resit/zivotni_situace/poplatky/mistni_poplatek_ze_vstupneho.html.

EVENTMAT je český startup, který poskytuje unikátní online platformu pro komunitní marketing v oblasti pořádání eventů. Spojuje organizátory akcí, poskytovatele lokací a služeb, influencery, média a návštěvníky a vytváří tak jedinečné prostředí pro pořádání akce od nápadu, přes organizaci, ticketing, propagaci až po realizaci samotné události. Eventmat si klade za cíl usnadňovat organizátorům pořádání akcí, jako jsou narozeninové či firemní večírky, festivaly, divadelní představení, sportovní události, výstavy nebo třeba charitativní akce. Inspirací pro založení českého startupu EVENTMAT byly zkušenosti zakladatele společnosti Jana Močáryho s pořádáním eventů s využitím nástrojů komunitního marketingu ve Spojených státech amerických. 

Více informací: www.eventmat.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024