neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín
Lenka Černota - Z očí do očí, olejomalba
© Archiv pořadatele



Ta, která maluje s vlky. Lenka Černota se představí v holešovické Bold Gallery

PRAHA: Pod názvem Vlčina, který může symbolizovat živočišnou vůni vlka signalizující skrytou přítomnost tohoto zvířete, ale i kůži, umožňující dívat se a vnímat věci z vlčí perspektivy, se v holešovické Bold Gallery svou největší výstavou představuje jedna z nejzajímavějších malířek své generace Lenka Černota. Pětatřicetiletá vizuální umělkyně, která je celoživotně fascinována právě vlky, zde nabídne od 18. srpna průřez svou tvorbou s akcentem na poslední velkoformátová plátna.

Autor článku: 
Anna Vašátková

Autorčino tvůrčí soužití s těmito dravými a zároveň magickými zvířaty se vyvíjí od realistických záběrů po abstrakci, která volně naznačuje vlčí pohled na svět. Ve všech etapách její práci dominuje silný emoční náboj a výrazná, až světelná barevnost. Nedílnou součástí pláten vrstvených a proškrabávaných zároveň, jsou také expresivní poznámky, které mění tradiční obrazy v osobní mentální mapy. Její výjimečné zacházení s obrazem dokládá i to, že některá svá „vlčí“ plátna umisťuje do nepřístupných míst beskydských lesů, kde je nechává i několik týdnů zvěři i přírodním podmínkám na pospas. Jejich osud pak dokumentuje prostřednictvím fotopastí. Výstavu doprovází katalog s textem kurátora výstavy Radka Wohlmutha.

Výstavu Vlčina Lenky Černoty v holešovické Bold Gallery na adrese U Měšťanského pivovaru 6a v Praze 7 je možné navštívit do 26. září. Více informací na www.boldgallery.artwww.facebook.com/boldgalleryprague/.

„Lenku Černotu pokládám za výjimečně talentovanou autorku a její nevídaně autentické, a přitom hluboké sepětí s přírodou mne fascinuje. Jsem moc rád že tuto skvělou malířku, můžeme v naší galerii komplexně představit,“ říká zakladatel Bold Gallery a také majitel aukčního domu Arcimboldo Oldřich Hejtmánek. Lenka Černota našla podle všeho unikátní klíč k tomu, jak ve svém díle spojit kultivovanost se živočišností, rozum s emocemi, analytické vidění se spontaneitou. „Co do toho dáš, to tam je,“ říká malířka, která svoje velkoformátové obrazy vytváří většinou přímo rukama, kdy zapojení celého těla do práce s vrstvením barev na plátně přirovnává k rituálu hnětení těsta. Menší formáty, skici a malování štětcem představují protipól, jistý odstup, popis nebo komentář pocitů a situací. Hluboký vztah k přírodě a téma vlka, provázející její tvorbu posledních několika let, přivedly umělkyni k originální reakci na koronavirové restrikce: „Kde jinde bych mohla vystavit obrazy než v lese. Zvířata jsou skvělí a bezcenzuroví diváci,“ vysvětluje Lenka Černota s úsměvem, a dodává: „Fotopasti díky rodinnému zázemí znám, ale až v karanténě mne napadlo, že před ně dám obrazy“.

Pro své celoživotní úzké sepětí s přírodou našla Lenka Černota přirozený základ v myslivecké rodině, kde vyrůstala. V tvůrčí cestě jí však pomáhá i netypicky rozsáhlé vzdělání v několika oborech. Vedle pražské AVU dokončila také doktorandské studium na VŠB - Technické univerzitě v Ostravě, kde vyvinula originální způsob přípravy pigmentu z odpadních metalurgických materiálů, na nějž získala patent. Studovala čtyři roky multimédia a sochařství na Akademii v polském Krakově a vysoce si cení i bakalářského titulu z Fakulty restaurování Pardubické univerzity. Ateliér nástěnné malby a sgrafita v Litomyšli jí, dle vlastních slov, poskytl kvalitní průpravu nejen v technických dovednostech.

 

Bold Gallery, umístěná na pomyslné spojnici mezi Trafo Gallery a DOXem dotváří obraz pražských Holešovic jako nejvýznamnějšího pražského art districtu. Renomovaný galerista Oldřich Hejtmánek, jehož aukční dům Arcimboldo se donedávna věnoval zejména starým mistrům a umění z oblasti Asie, se zde zaměřuje na tvorbu současných umělců napříč generacemi, někdy nesnadno zařaditelných solitérů, kteří zviditelňují a tematizují některé z více či méně skrytých podob současného světa.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024