neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín
Logo
© Archiv pořadatele



Šance vidět výstavu Jana Saudka v Malostranské besedě se prodlužuje do konce prázdnin

PRAHA: Výstava Jan Saudek „85“, která v podkrovních prostorách Galerie Malostranské besedy probíhá od poloviny května, se z důvodu velkého zájmu znovu prodlužuje. Expozice nejslavnějších Saudkových fotografií, ale i těch dosud nezveřejněných, bude k vidění až do konce letních prázdnin.

od 20.03.2020 do 31.08.2020
Autor článku: 
Tomáš Kopečný

Jan Saudek se do Galerie Malostranské besedy v květnu vrátil po šesti letech. Hlavním motivem výstavy je autorovo životní jubileum, které oslavil jen pár dnů před zahájením výstavy.

„Výstavu u příležitosti 85 narozenin mistra Jana Saudka jsme měli v plánu zahájit již na jaře. Bohužel situace s epidemií koronaviru a s ní související následná opatření nám vzala vítr z plachet. Když jsme výstavu v květnu otevírali, věděli jsme, že sice přicházíme s návštěvnicky atraktivní nabídkou, ale ve velmi nejisté době. Proto jsme velmi překvapeni a nesmírně potěšeni, že se výstava těší takovému zájmu, a to nejen ze strany českých, ale i zahraničních obdivovatelů našeho „nejosobitějšího“ představitele soudobé umělecké fotografie,“ říká za pořadatelskou Malostranskou besedu její umělecký šéf David Hanzlík.

Vystavené fotografie ztělesňují odvážné ponory do lidských citů, pudů, vědomí a podvědomí. Při tvorbě šlo autorovi o jedinou vizi - oslavit člověka. Navazují tak na hnutí poválečné humanistické fotografie, které našlo svůj manifestační výraz v zatím nejslavnější výstavě všech dob Family of Man: „Ten soubor snímků Lidské rodiny změnil můj život. Rozhodl jsem se, že takovou knihu o člověku udělám sám, což bylo velmi pošetilé, protože Edward Steichen vybíral z tisíců fotografií a já tehdy trávil celé dny v práci a na fotografování mi moc času nezbývalo. Dodnes, když v té knížce listuju, jsem dojat, jako když jsem byl mladík, a stále ještě bych takovou knihu udělat hrozně moc chtěl,“ přibližuje Jan Saudek.

Tvorba Jana Saudka je spjata zejména se ženami a jejich emocemi. Rozumí jim a ony se na fotografiích nechávají oblékat i svlékat, dělat ze sebe světice, děvky i klauny, pomáhají vytvářet ten jeho svět – svět splněných tajných přání, slastných hříchů, vzplanutých citů, něhy, smyslnosti, nestoudnosti, ostychu, pokory, zvrácenosti… A že Saudek dokáže učinit půvabnou a svůdnou jakoukoliv ženu. „Toužil jsem po proslulosti, slávě a bohatství – a ničeho z toho jsem nedosáhl. Ale několikrát jsem stál blízko nevýslovné krásy – vždycky to byla ženská –, a to pro mne bylo mnohem víc,“ dodává autor výstavy.

 

JAN SAUDEK (nar. 13. 5. 1935 v Praze) dostal v patnácti letech svůj první fotoaparát Baby Brownie Kodak, dělá a ním první fotografické pokusy, maluje. V roce 1952 se vyučil fotografem a od té doby, s výjimkou vojenské služby, po dvaatřicet let je zaměstnán v různých tiskárenských závodech jako reprodukční fotograf. V roce 1963 má v Praze první samostatnou výstavu. Inspirován katalogem Lidská rodina se rozhoduje zpracovat téma života člověka sám. V roce 1969 cestuje do USA a a má tam první výstavu. Od té doby má jednu výstavu za druhou po celém světě. V roce 1990 získává francouzské státní vyznamenání Chevalier des Arts et des Letters (Rytíř umění a literatury), o rok později vychází první Saudkova česká monografie Divadlo života. Jan Saudek má na svém kontě na 400 samostatných výstav, z nichž dosud nejrozsáhlejší se konala v roce 1998 v Los Angeles. Jeho fotografie jsou součástí nejprestižnějších světových uměleckých sbírek. Jeho dílem se zabývá řada filmových a televizních dokumentů. Jeho dílo je jak v domácím, tak mezinárodním měřítku jedinečné.

 

Výstava Jan Saudek „85“ Život probíhá v Galerie Malostranská beseda od 20. března do 31. srpna, otevírací doba denně kromě pondělí od 10 do 19 hod.

Více na www.malostranska-beseda.cz

 

 

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024