neděle
18. srpna 2024
svátek slaví Helena
Skromná, ale přesto elegantní Felicie z padesátých let.
© Milan Turek



V Železném Brodě otevřeli Muzeum socialistických vozů

LIBERECKÝ KRAJ: Obdivovatelé automobilů si v Libereckém kraji přijdou na své. Jen v samotném městě jsou tři automobilová muzea. Další najdete ve Frýdlantě v Čechách, Smržovce nebo na Hrubé Skále. V Železném Brodě je v nově otevřeném muzeu k vidění řada osobních automobilů i užitkových vozů z období padesátých až osmdesátých let. Otevřeno bylo po skončení pandemie začátkem června.


 

Autor článku: 
Milan Turek

Vchod do staré barabizny, bývalé továrny nedaleko náměstí na první pohled neavizuje nádherné poklady uvnitř budovy. O milionových hodnotách exponátů a jejich kráse  nepřesvědčí ani vstupní budka pokladny olepená plakáty a téměř utajeným pokladníkem. Rozpačitě působí i úvodní expozice několika „hadráků“. Tříkolka Velorex se uvedla v padesátých létech na trh smrtelnou nehodou. Ale to už začala pronikat na silnice flotila Trabantů z Německa, které spolu s Wartburgy produkovala továrna v Eisenachu.

To už se však u nás vyráběly Tatrovky a Tatraplány, exkluzivní automobily, s nimiž se světu představili legendární cestovatelé Hanzelka a Zikmund. Všechny ty krásné vozy v další expozici konkurují embéčku. Mezi nimi se choulí Felicie z padesátých let v bílém hávu jako princezna, ve stejné řadě stojí papalášské auto, dodávané z Ruska Volga-Sibir.  Výstavní halu vedle Felicie zaplňuje i několik embéček, českých škodovek z pozdější doby. Návštěvníka určitě udiví nákladní vozy v největší hale. K nalezení ale není legendární Vé–třieska, používaná převážně v armádě a někde dodnes.

Muzeum socialistických vozů - původně v Kozovazech v roce 2011, později přemístěné do severočeských Velkých Hamrů a od června letošního roku v Železném Brodě - prezentuje vozy východního bloku v poválečné éry do roku 1980.  Tehdejší silnice brázdila osobní auta ve značně omezeném množství. Řadu let se prodej řídil také politickým postojem kupujícího nebo také podle různých úplatků. Expozici tvoří několik tematických celků a představuje vývoj automobilů podle jednotlivých značek. Na domácí produkci aut Škoda, Tatra nebo Jawa navazují stroje sovětské i dalších zemí východního bloku. Nechybí ani česká sanitka a další užitkové vozy - Veřejné bezpečnosti, hasičská či vojenská. Populární ve své době byla liazka, velký nákladní, vysoce výkonný nákladní vůz, vyráběná z velké části v Jablonci nad Nisou a Liberci za převážné účasti vězňů. Vedle aut dekorují výstavu třeba malý trenažer pro výuku řidičů, prototypy a spousta doplňků či zařízení, které s motorismem úzce souvisí.

Znalce potěší i součást expozice s velmi zajímavé prototypy, jako například BAZ Furgonet nebo MTX Buggy. Majitelé Muzea socialistických vozů nabízejí také pronájem vozidel pro film, reklamu, kulturní a společenské akce. Dovedou připravit svatební dopravu, firemní akce, doprovodný program oslav, večírků a v neposlední řadě asistenci na motoristických akcích.

 

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024