pondělí
19. srpna 2024
svátek slaví Ludvík
LOGO
© KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ



Lovčicím se povedl hattrick! Obec opět získala Zlatý erb

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Do 22. ročníku soutěže Zlatý erb se přihlásilo 9 měst, 10 obcí a 6 elektronických služeb. Porota vybrala jako nejlepší webové stránky Lovčic a Hradce Králové a v kategorii elektronických služeb mapový portál Dvora Králové nad Labem. Zástupci oceněných obcí a měst převzali ceny od hejtmana Jiřího Štěpána a obdrželi věcné dary od sponzorů soutěže.

Autor článku: 
Lukáš Vaníček

„Erb je obrazem svého nositele. To, co obce nosí na štítu, tedy na svých webových stránkách, zobrazuje nejen aktuální informace pro obyvatele, ale prezentují jimi bohatost svého kulturního, společenského a sportovního života. Zástupcům obcí patří velké poděkování nejen za to, že se soutěže Zlatý erb účastní, ale že neustále zlepšujete podmínky pro vaše obyvatele, aby měli nejen rychlé a aktuální informace, ale aby je také dokázali pohodlně najít a dokázali s nimi pracovat,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán během slavnostního ceremoniálu.

Nejlepší elektronickou službu nabízí podle krajské poroty Dvůr Králové nad Labem, a to Mapový portál GIS (http://mapy.mudk.cz/). Na druhém místě se umístil Portál občana (https://portal.mmhk.cz/), který provozuje Hradec Králové a bronz si od poroty odnesla obec Vlkov za Mobilní aplikaci Vlkov (https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.drualas.vlkov).

V kategorii obcí získaly od poroty nejvíce bodů Lovčice (http://obeclovcice.cz), které se tak umístily na prvním místě v soutěži Zlatý erb už třikrát po sobě. Loni dokonce za své internetové stránky vyhrály první místo i v celostátním kole Zlatého erbu. Na druhém místě skončily webové stránky Mladých Buků (http://mestysmladebuky.cz/) a jen o tři setiny bodu předběhly třetí Nepolisy (http://www.nepolisy.cz ).

Mezi městy opět dominovaly webové stránky Hradce Králové (https://www.hradeckralove.org/) strukturované do systému dlaždic. Druhé místo určili porotci Dobrušce (http://www.mestodobruska.cz) a jako třetí skončil web Nového Bydžova (http://www.novybydzov.cz).

Pandemie koronaviru ovlivnila soutěž Zlatý erb jen částečně. Hodnocení webových stránek a projektů přihlášených do letošního ročníku proběhlo navzdory nouzovému stavu bez jakýchkoli problémů. Veškeré bodování i vyhodnocování se již řadu let provádí online, takže členové krajských porot ani celostátní poroty nebyli restrikcemi nijak omezení. Pořadatelé jen posunuli termíny vyhlášení krajských kol a celostátního finále.

Vítězové jednotlivých kategorií postupují do celostátního kola, které bude vyhodnoceno na konferenci ISSS. Ta se uskuteční v náhradním termínu ve dnech 18.–19. října 2020. V kategorii obcí, podle pravidel, nemůže do celostátního kola postoupit loňský celostátní vítěz, takže místo Lovčic postupují Mladé Buky. Další podrobnosti, složení poroty a podrobný výpis bodů členů poroty jsou zveřejněny na stránkách soutěže zlatyerb.obce.cz v sekci krajského kola.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024