úterý
7. května 2024
svátek slaví Stanisla
Ivo Křen v expozici skla Východočeského muzea s výtvarnicí Jiřinou Žertovou
© Archiv muzea



Zemřel kurátor Ivo Křen

PARDUBICE: V úterý 9. května 2020 nás navždy opustil náš kamarád a kolega Mgr. Ivo Křen. Zármutek, pro který není slov, je o to větší, že do Východočeského muzea v Pardubicích vždy přinášel úsměv a radost. Vznešený tvůrčí duch se v jeho osobnosti snoubil s promyšleným důvtipem, jemnocitným humorem a lehkou, nenásilnou elegancí. Snad nad bolestí zvítězí krásné vzpomínky. A že jich je. Určitě tu bude s námi ve všech zákoutích pardubického zámku, v ozvěně příjemných rozhovorů, v odkazu práce, kterou vtiskl do tváře našeho muzea jedinečným invenčním způsobem nejen jako kurátor sbírek, ale i jako renesanční člověk s neuvěřitelným přesahem.

Autor článku: 
Tomáš Libánek

Smrt ho zastihla v tvůrčím rozkvětu pár týdnů před dokončením nové expozice skla, jíž se jako autor věnoval několik let a v níž se otisklo nejen jeho vidění světa, ale i dlouholetá akviziční činnost a odborná práce kurátora. Práce, která přinesla Východočeskému muzeu v Pardubicích renomé a svébytnou, ve světovém měřítku jedinečnou kolekci ateliérové sklářské tvorby a designu. V muzeu pracoval od roku 1989 a vedle skla a designu se věnoval dalším uměleckým a umělecko-průmyslovým sbírkám. Kolekce zhodnotil v řadě výstav, jejichž výpověď byla vždy úžasným exkurzem do hloubky tématu v kontextu a souvislostech, přičemž vždy s notnou dávkou jemného a rafinovaného humoru. Vše co dělal, mělo váhu a veliký přesah, neb Ivo nebyl jen muzejník, ale především umělec a mezinárodně uznávaný grafik srdcem srostlý s Pardubicemi a regionem.       

Absolvoval pardubické gymnázium a následně Pedagogickou fakultu v Hradci Králové, kde si vybral obor výtvarná výchova a český jazyk. Pak se věnoval pedagogické činnosti, byť krátce, ale ovlivnil řadu lidí, kteří se dnes věnují výtvarnému umění. Pracoval ve Východočeské galerii v Pardubicích, aby svůj život posléze spojil s Východočeským muzeem. Vedle toho se rozvíjel jako umělec a grafik. Stal se členem Sdružení českých umělců grafiků Hollar, umělecké skupiny Rubikon a Akademie designu České republiky. Získal řadu ocenění za techniku vícebarevného linorytu. Vystavoval doma i v zahraničí.

V roce 2002 dokončil ve Východočeském muzeu v Pardubicích stálou expozici skla, kterou v roce 2017 začal přepracovávat v novém kontextu do nových prostor. Byť vše skvěle připravil, otevření nové expozice se již nedočkal.

 

Tomáš Libánek

ředitel Východočeského muzea v Pardubicích

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024