pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Ilustrační foto
© Zdroj: www.nzm.cz



Národní zemědělské muzeum připravilo pro veřejnost program online

PRAHA: Pracovníci muzea přichystali projekt, který má po dobu zavření poboček muzea sloužit veřejnosti ke zpestření pobytu doma. V nadcházejících dnech tak zájemci na webu nzm.cz a sociálních sítích Facebook, YouTube, InstagramTwitter naleznou zajímavý obsah, jako jsou například online výstavy, vědomostní kvízy, originální recepty z kurzů Uvařeno v muzeu, zajímavá výročí, publikace ke stažení zdarma či krátká videa o sbírkových předmětech a expozicích.

Autor článku: 
TZ/ika

Muzeum se takto snaží nahradit svou službu veřejnosti, na své si zde přijdou všechny generace – děti a mládež, dospělí i senioři. Na stránkách nzm.cz bude k dispozici řada zajímavých témat a tipů a zábavy. Projekt bude postupně spouštěn od středy 25. března a nese název V muzeu jako doma. „Snažili jsme se rychle reagovat na nastalou situaci a všichni kolegové spojili síly, abychom veřejnosti poskytli co nejvíce podnětných informací. Je to malý příspěvek k tomu, jak zpříjemnit lidem pobyt v domácím prostředí – když nemohou oni na návštěvu k nám, mohou si nás pozvat k sobě domů,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Jako první bude veřejnosti zpřístupněn cyklus fotografií českého zemědělství, který pro muzeum vytvořil Jindřich Štreit a jenž je součástí výstavy Jindřich Štreit a Cykly. Na webových stránkách budou k vidění také snímky souboru vzácných obrazů ze Šrobárovy sbírky, kterou tvoří 153 děl starých mistrů a evropských malířů 19. století.

Pro zábavu a vzdělávání nejen dětí poslouží vědomostní kvízy a publikace zdarma ke stažení, jako je zejména soubor sedmi Obrázkových statistik z jednotlivých oborů zemědělství – Rybářství, Lesnictví, Myslivost, Zemědělství, Voda Půda a Potraviny. Prohlédnout si lze také některé ze vzácných svazků kačinské Chotkovské knihovny.

Praktické využití nabízí recepty z populárních kuchařských kurzů Uvařeno v muzeu, které připravili členové  Asociace kuchařů a cukrářů ČR, a to včetně cukrářských receptů pro děti.

Všechny zrušené akce pro veřejnost se muzeum pokusí nahradit alespoň tematicky souvisejícími zajímavostmi či tipy. Místo oblíbeného Bylinkového dne, který se měl konat 18. dubna, muzeum nabídne alespoň Bylinkový týden – online tipy a rady od bylinkářů a vědců z resortních výzkumných ústavů.

V příštích týdnech kurátoři muzea chystají též krátké videoprohlídky jednotlivých expozic či nově instalovaných výstav. Návštěvníci tak budou mít možnost zamířit na jednotlivé pobočky – zámky Kačina a Ohrada, do nově rekonstruovaných Valtic či muzea zemědělské techniky v Čáslavi. Muzejní lektoři připravují krátká videa o vzácných exponátech, kurátoři zprostředkují dětem, jak vypadá práce muzeologů a jak probíhá záchrana a restaurování například vzácných fotografií.

Návštěvníci stráněk mají také možnost poslechnout si řadu odborných přednášek či prezentací z předešlých akcí.

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024