pondělí
19. srpna 2024
svátek slaví Ludvík
Josef Urban
© Archiv nakladatele



Návrat do Valbone – úspěšný román na motivy zmizení českých studentů v Albánii má pokračování

ČR: Zmizení tří českých studentů v Albánii v roce 2001 vyvolalo svého času pozdvižení. Nejinak tomu bylo loni v říjnu, kdy spisovatel Josef Habas Urban uvedl knihu Návrat do Valbone. Urbanovi se totiž povedlo to, co nikomu předtím – objasnit zmizení studentů. Na úspěch titulu hodlá nyní navázat jeho volným pokračováním Stíny Valbone – pomsta, které se na pultech knihkupectví objeví v druhé polovině roku.

Autor článku: 
Erika Daňková

Druhým dílem autor přímo naváže na děj románu Návrat do Valbone. Hlavní hrdinka Jana po návratu z Albánie začíná nový život na vesnici, kam se přestěhovala. Ve vzpomínkách se však stále vrací k Josefovi, který jí v horách zahynul před očima. Pocit, že pro jeho záchranu neudělala maximum, je neodbytný. Pochybnosti nabývají na intenzitě, když jednoho rána nalezne na zadním sedadle vozu Josefovu fotografii a na ní jen pár dní staré datum. Je to však skutečně její přítel nebo jen někdo, kdo se mu dokonale podobá? Jana je rozhodnutá zjistit o úmrtí Josefa pravdu. Neplánovaná cesta do Albánie se promění ve strhující bitvu o život, neboť praktiky tamní mafie neznají hranic.

„Motivací k napsání druhého dílu byl nápad mého kamaráda z Ústavu makromolekulární chemie. Od knihy očekávám především bouřlivé debaty, jestli se v životě takovéto věci opravdu stávají,“ uvedl k chystanému románu jeho autor, Josef Habas Urban.

Smutný příběh studentů by měla v budoucnu připomínat také pamětní deska na kostele U Jákobova žebříku v Praze – Kobylisích, jejíž realizaci chystá nakladatelka prvního dílu, Jana Vávrová ve spolupráci s místním farním sborem, kterého byla Lenka Tučková členkou. „Do kostela jsme byli koncem ledna pozváni na knižní besedu, které se zúčastnilo také několik nejbližších z okolí studentů. Právě beseda nás utvrdila v nápadu, kterým bychom rádi uctili jejich památku. Případ nebyl jak na české, tak na albánské straně dosud oficiálně uzavřen, ale skutečnosti, ke kterým Josef během svého pátrání dospěl, mluví, bohužel, jasně,“ uvedla Jana Vávrová z nakladatelství The Dog Trail.

 

Návrat do Valbone, román, který předčil očekávání

V srpnu 2001 se v albánských horách ztratili čeští studenti Lenka Tučková a bratři Michal a Honza Pavelkovi. Pátralo po nich množství českých i mezinárodních institucí, ovšem neúspěšně. Spisovatel Josef Habas Urban byl v roce 2016 požádán matkou ztracených synů, aby se pokusil zjistit, co se s nimi stalo. Pozadí jejich zmizení následně rozkryl v již zmiňovaném románu, jehož úspěch dokládá také skutečnost, že se od října, kdy byla kniha oficiálně vydána, rozprodala už více jak třetina dvacetitisícového nákladu.

 

Josef Habas Urban

je český spisovatel, scénárista, přírodovědec, milovník zvířat, bývalý reprezentant ve sjezdu divoké řeky, a především dobrodruh tělem i duší. Jeho bestsellery Habermannův mlýn, 7 dní hříchu, román Tenkrát v ráji a další byly rovněž zfilmovány a získaly řadu zahraničních ocenění. Filmového zpracování by se měl dočkat také román Návrat do Valbone.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024