neděle
18. srpna 2024
svátek slaví Helena
Jan Jindřich Karásek
© Foto: archiv autora



Laureátem 47. ročníku Literární soutěže Františka Halase je Jan Jindřich Karásek

KUNŠTÁT: Laureátem 47. ročníku Literární soutěže Františka Halase se 19. října 2019 v Kunštátě stal básník Jan Jindřich Karásek, který převzal rovněž Zvláštní cenu Klementa Bochořáka, spojenou s vydáním básnické sbírky dosud knižně nepublikujícímu autorovi.


 
Autor článku: 
TZ/ika

Jan Jindřich Karásek (*1997) se narodil v Uherském Hradišti, žije převážně v Praze, kde studuje scenáristiku a zároveň je redaktorem Radia Wave. Básnická prvotina Jana Jindřicha Karáska bude představena nejpozději při příležitosti vyvrcholení 48. ročníku Literární soutěže Františka Halase v říjnu 2020. Kniha vyjde jako sedmý knižní svazek samostatné Edice LSFH.

Uznání poroty LSFH 2019 dále získaly:
Barbora Müllerová (*1991)
Elena Pecenová (*1994)
Alžběta Johanka Petrová (*1993)

Čtyřicátého šestého ročníku Literární soutěže Františka Halase pro začínající básníky se zúčastnilo 67 autorů a autorek z celé České republiky a 1 ze Slovenska. Soutěžní příspěvky posuzovala porota ve složení Miroslav Chocholatý (literární kritik a vysokoškolský pedagog), Vojtěch Kučera (básník a příležitostný editor, dramaturg Literární soutěže Františka Halase), Veronika Schelleová (básnířka a překladatelka).

Na dvoudenní setkání, které proběhlo v Kunštátě v rámci tradičního Halasova Kunštátu ze soboty na neděli 19. až 20. října 2019, bylo pozváno deset finalistů, kteří byli svou tvorbou představeni i na internetových stránkách soutěže. Součástí setkání byla rovněž připomínka básnické tvorby Františka Halase.

Vyjádření poroty k tvorbě Jana Jindřicha Karáska

V zaslaném souboru se Jan Jindřich Karásek představuje jako básník příběhů. Silný epický prvek, který vstupuje do jeho lyriky, podtrhuje autentičnost zobrazených osudů. Jeho básně jsou civilní, psané volným veršem. Básně vytvářejí paralely mezi konkrétními osudy i něčím obecnějším v lidském údělu. V textech rezonují podstatné otázky lidské existence. Nenásilný rytmus a jemná metaforičnost v převažujícím přímém pojmenování intenzifikují básníkovu promluvu. Navzdory delším textům začínajícího básníka v nich jen těžko hledám něco nadbytečného. Pro mne kvalitní poezie. (Miroslav Chocholatý)

Zaslaný soubor představuje výběr deseti básní z rozepsané sbírky „Milovaní, nezvěstní“, která má obsahovat celkem 34 básní. Oceňuji především sevřené tematické vymezení zamýšlené sbírky, která svým charakterem může připomínat např. Spoonriverskou antologii Edgara Lee Masterse. V kontextu novější české poezie si nejsem vědom obdobného záměru. Jednotlivé básně, které striktně zobrazují dialog autora/čtenáře s vybranými zmizelými osobami, mají spíše rozvolněný charakter, nicméně jsou formálně soudržné a nebudí dojem, že by v nich bylo nutné cokoli škrtat. Oceňuji rovněž širokou škálu portrétovaných postav a silné pointy. K diskusi je nepravidelné užívání interpunkce, nejčastěji (ale ne vždy) v podobě přímého oslovení portrétovaného. Velmi dobře si dokáži představit knižní vydání, ba co víc, na případnou knihu se moc těším! (Vojtěch Kučera)

Autor přispěl do soutěže deseti básněmi z rozepsané sbírky založené na premise, že jednoho dne v určitý okamžik nevysvětlitelně zmizí čtyřiatřicet lidí. Básně jsou nazvané po jménech nezvěstných a každá je miniaturou z jejich života před zmizením. Jan J. Karásek píše volným veršem, jeho básně mají výrazný epický prvek, přesto nesklouzávají k nadbytečné upovídanosti a prozaičnosti a zůstávají údernou poezií se vším všudy. Prolíná jimi tragičnost jednotlivých osudů, která je civilně a nepateticky, se zdánlivě chladným odstupem, vyjádřena. Přímé oslovování zmizelých, které se v básních vrací jako refrén, dodává napětí a dramatičnost. Básně tvoří logický celek, jejich význam je umocněn v kontextu. Každý zmizelý tak nějak tahá za jednu stranu špagátu ze své absence. Oceňuji jak originalitu nápadu, tak provedení, autorův rukopis je vyvážený a zralý. (Veronika Schelleová)

Literární soutěž Františka Halase, určená pro autory od 15 do 29 let včetně, probíhá nepřetržitě od roku 1972. Od roku 2012 jsou pořadateli soutěže Město Kunštát a Spolek přátel umění města Kunštát. Vyvrcholení ve formě kunštátského setkání vybraných tvůrců, jehož hostem byl tentokrát básník Jakub Řehák (držitel ceny Litera za poezii 2013), proběhlo letos poosmé.

Knihy a časopisy pro finalisty poskytlo revue a nakladatelství Weles.
Podrobnosti k historii a současnosti Literární soutěže Františka Halase jsou k dispozici na internetových stránkách lsfh.webnode.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024