sobota
28. září 2024
svátek slaví Václav, Den české státnosti
Program Hovorů o demokracii
© zdroj: Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové



Hovory o demokracii

HRADEC KRÁLOVÉ: Zlomové události před třiceti lety, díky nimž se naše země stala svobodnou a zbavila se totalitního režimu, připomenou přímí účastníci sametové revoluce – divadelní historik Vladimír Just, nezávislý novinář Pavel Šafr, východočeský historik Aleš Valenta, ale i politolog a zakladatel londýnského exilového nakladatelství Rozmluvy Alexander Tomský, který se z emigrace vrátil hned při první příležitosti – 1. prosince roku 1989. Cyklus Hovorů o demokracii připravila Studijní vědecká knihovna ve spolupráci s hradeckým Fórem nezávislých žen.

od 29.10.2019 do 27.11.2019
Autor článku: 
TZ/ika

Během čtyř diskusních odpolední dojde samozřejmě i na reflexi naší současnosti: Jakých bylo těch třicet let od sametové revoluce? Jak se naplnila naše tehdejší očekávání? A je demokracie a svobodná společnost samozřejmostí?

Cyklus otevře 29. října v 17.00 hod v konferenčním sále Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové Vladimír Just. Přednášející je nejen divadelní historik, ale i přímý účastník rozhodujících akcí v listopadu 1989. Své svědectví jako aktivního divadelníka z předlistopadových i listopadových časů zúročil v řadě knih a studií (např. Divadlo v totalitním systému. Příběh českého divadla 1945-89 nejen v datech a souvislostech, Academia, Praha 2010, cena Kniha roku AVČR; Listopad a Brecht aneb Opravdu se nehrálo? K pojmu politického divadla-performance v listopadu a prosinci 1989. Divadelní revue 21, 2010, č. 2, str.18-31, aj.).

Přednáška bude na příkladech demonstrovat nejen samotnou rozbušku listopadové revoluce na Národní třídě, jíž vyloží mj. v duchu Brechtovy studie Pouliční scéna, ale ukáže na roli divadla v české společnosti obecně, od konce devatenáctého století přes dvě války, dvě okupace až dodnes (zde se bude mj. opírat o Patočkovu studii K "Ideji Národního divadla" [O smysl dneška,  Praha 1969]. Pozornost bude věnována zejména hnutí malých scén (Semafor, Zábradlí, Husa na provázku), v němž autor vidí zárodek občanské společnosti a vlastně i anticipaci pádu režimu.

Další debatní odpoledne v režii nezávislého publicisty Pavla Šafra, historika Aleše Valenty a nakladatele a politologa Alexandra Tomského budou následovat ve dnech:

7. listopadu v 17.00 hod, 13. listopadu v 18.00 hod a 27. listopadu v 18.00 hod.

Cyklus se koná v konferenčním sále Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, 5. patro.

Vstup volný

Zdroj: Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové, https://www.svkhk.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024