pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
Jízda králů
© Archiv pořadatele



„Olympiáda“ folkloristů startuje už za necelý měsíc. Jaká jsou největší lákadla?

KYJOV: Slovácký rok v Kyjově je bezesporu největším folklorním svátkem u nás. Nejstarší národopisná slavnost se koná jen jednou za čtyři roky a přiláká do malého města na Slovácku desetitisíce návštěvníků. Na co se mohou od 15. do 18. srpna těšit?

od 15.08.2019 do 18.08.2019
Autor článku: 
Pavel Růžička

„Je velmi těžké, a vlastně nemožné, vypíchnout něco, co považuji za největší lákadlo letošního Slováckého roku. Připravili jsme 38 programů na 5 scénách. Ve čtyřech dnech nám účinkuje více než 4000 lidí, a to nepočítám slavnostní průvod, při kterém kyjovským náměstím projde až 3500 krojovaných,“ uvádí starosta města a prezident festivalu František Lukl. „Největším tahákem je asi samotná atmosféra slavností. Kyjov se na víkend mění v rušný úl plný barev zvuků, vůní, a hlavně pozitivních emocí,“ dodává Lukl.  

Jízda králů – dědictví UNESCO

Patří určitě k nejvýraznějším atraktivitám programu. Jízda ze Skoronic u Kyjova přijíždí cvalem na kyjovské náměstí v neděli dopoledne. Mladého krále v dívčím kroji s růží v ústech doprovází 25 jezdců. Spolu s výběrčím vozem se ulicemi Kyjova prohání 28 koní. Výběr darů pro krále s hlasitým veršovaným vyvoláváním začíná na městské radnici a jízda postupně navštíví dalších 55 domácností. Kyjov patří mezi posledních pět míst u nás, kde lze tento starobylý letnicový zvyk spatřit.

Záplava krojů

Kyjovský kroj je právem označován za nejkrásnější a nejzdobnější vůbec. Nejrůznější varianty kyjovských krojů potkávají návštěvníci slavností doslova na každém kroku. 4 000 účinkujících se jen tak neschová. Největší koncentrace této krásy je pak v sobotní přehlídce krojů. Více než 100 účastníků na sebe oblékne slavnostní a starobylé skvosty určené k nejrůznějším obřadním příležitostem v průběhu celého roku. Odpoledního průvodu se účastní obyvatelé 45 obcí regionu. Tradičně se zde sejde až 3500 krojovaných.

Víno a dobroty ze Slovácka

Ve stáncích, mázhauzech i sklípcích nabídne svá vína bezmála 20 vinařství z Kyjovské vinařské oblasti. Asi 400 vzorků vín odrůdy Rulandské bílé, šedé, modré a Chardonnay z produkce profesionálních vinařství z celé České republiky mohou návštěvníci ochutnat v průběhu soboty i neděle na 13. ročníku Galerie rulandských vín.

Poklady regionální gastronomie nabídne hned několik soukromých prodejců na sobotním lidovém jarmarku i mimo něj. Do programu je zařazena nedělní Snídaně v trávě s tradičními slováckými specialitami i tzv. Krmelec, kde mohou hladovci ochutnat speciality tradiční české a moravské kuchyně, ale také míchané nápoje nebo rolovanou Thajskou zmrzlinu. 

Profíci na jednom jevišti - Sluk a Ondráš

Čtyřdenní folklorní maraton zakončí v neděli večer společný program dvou renomovaných profesionálních těles: Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna a Slovenského ľudového umeleckého kolektívu z Bratislavy. V komponovaném galaprogramu se oba soubory představí samostatně i ve společně nacvičených číslech.

Slovácký rok v Kyjově:

Nejstarší národopisnou slavnost v České republice poprvé pořádala kyjovská sokolská obec v roce 1921. Na mimořádný úspěch prvního ročníku se navázalo hned v následujícím roce a poté i v letech dalších. Tradici přerušily politické zákazy v letech 1939 a 1948. Slovácké roky se obnovily v roce 1956 a od roku 1957 se konají pravidelně ve čtyřletých cyklech. Slavnosti si udržují regionální charakter a patří k největším a nejvíce navštěvovaným událostem tohoto žánru u nás. Na rok 2021 připravuje Kyjov mimořádné oslavy 100. výročí.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024