pátek
5. července 2024
svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Výběr novinek ze serveru Místní kultura za poslední týden 10.07.2019

Datum rozeslání: 05.07.2024

Vydáno: 04.07.2024
Rubrika: Nepřehlédněte

PLZEŇ: Soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla pokračuje v úspěšném soutěžním projektu INTRO určeném pro autory nových, původních muzikálů a vyhlašuje 4. ročník INTRO ’24 MINI, který je zaměřen na komorní muzikály pro maximálně pět herců a maximálně pětičlenný orchestr. Přihlášené muzikály posoudí nově sestavená porota z řad renomovaných odborníků a divadelních praktiků z celé republiky. Vítězný titul bude představen divákům i zástupcům odborné veřejnosti v podání členů muzikálového souboru na Malé scéně DJKT 21. a 22. února 2025. Autoři následně dostanou videonahrávku určenou k další propagaci svého díla. Uzávěrka je 31. 8. 2024.

Vydáno: 03.07.2024
Rubrika: Články a komentáře

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Uherské Hradiště, centrum Slovácka, město vína, folklóru a historických památek, se jednou do roka stává na několik dní i městem filmu. V čem se liší zdejší Letní filmová škola od Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jaká je její historie, co čeká na návštěvníky v letošním roce a čím je právě tento ročník výjimečný - o tom všem si budeme povídat v podcastu Místní kultury s ředitelkou filmovky Radanou Korenou.

Za dlouhá léta existence této velké kulturní události se podařilo shromáždit mnoho nadšených spolupracovníků, kteří pomáhají s organizací akce i s programem. Filmomilové letos opět uvidí klasiku, novinky, ale také kuriozity, ke kterým by se jinde nedostali.

"Díky podpoře Ministerstva kultury jsme tentokrát mohli připravit vůbec nejdražší sekci všech dob, sekci japonských němých filmů. Bude to velká specialita, která ještě v Česku nebyla, a navíc s japonskou klavíristkou a doprovodným vypravěčem. Návštěvníci tak zažijí na našich projekcích stejnou atmosféru, jako zažívali diváci ve 30. letech minulého století, " upozorňuje Radana Korená na jedno z lákadel Letní filmové školy.

Vydáno: 04.07.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: Nadace Krása pomoci prostřednictvím projektu "Už není toho dechu" a kampaně na platformě Donio poukazuje na přání většiny Čechů dožít svůj život doma a nabízí řešení, jak předejít zbytečnému umisťování seniorů do institucionální péče. Protagonista projektu pan Jiřička *1937 se stal symbolem generace seniorů, kteří si přejí zůstat nezávislí co nejdéle to půjde.

Vydáno: 04.07.2024
Rubrika: Co se děje

KRAJ VYSOČINA: V letošním roce probíhá již jedenáctý ročník Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, jejímž cílem je vyzdvihnout zásluhy o záchranu kulturních památek, významné objevy a nálezy, příklady kvalitních oprav či restaurování a úspěšné prezentace kulturního dědictví. Za Kraj Vysočina soutěží dva nominované počiny, které navrhlo územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči: Restaurování kaple sv. Petra a Pavla v Bílém Kameni (okres Jihlava) a Obnova a zpřístupnění zámku Červená Řečice veřejnosti. Do 30. září bude mít široká veřejnost možnost zvolit si svého favorita v online hlasování Památky děkují.

Vydáno: 03.07.2024
Rubrika: Co se děje

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Vydáno: 02.07.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: Ve třetím čtení poslanecká sněmovna před prázdninami vyslovila souhlas s návrhem zákona o veřejné kulturní instituci. Koncem července by měl být projednán horní komorou parlamentu.

Vydáno: 01.07.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: Čtvrtým rokem pořádá projekt Mravenčí chůva se slovenskou partnerskou organizací Krajina čitateľov celoprázdninovou aktivitu Pročtené léto. Každý prázdninový týden v ní doporučují dětem, rodičům, učitelům nebo knihovníkům zajímavé knihy ke čtení a další aktivity k vybraným tématům. Letošní ročník akce má podtitul: “Slova, která si chceme pamatovat.”

 

Tento věstník dostáváte, protože jste se přihlásili k jeho odběru na stránkách časopisu Místní kultura. Pokud si přejete odběr zrušit, využijte odkaz uvedený níže. V tomto emailu naleznete pouze výběr článků, nikoliv jejich kompletní výčet.