pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
Hrad Malenovice
© http://www.muzeum-zlin.cz



Reportáž gymnazistů seznámí s hradem v Malenovicích diváky po celém světě

ZLÍN: Miliony diváků ve Spojených státech amerických i dalších zemí světa se již brzy seznámí s hradem Malenovice ve Zlíně. Jako atraktivní cíl pro turisty jej představí studenti místního Gymnázia a Jazykové školy s právem státní zkoušky ve Zlíně. Jejich reportáž se objeví ve vysílání neziskové televize Czech – American TV (CATV), se kterou tato škola spolupracuje.

Autor článku: 
luk

 

„Hrad Malenovice je místem s jedinečným kouzlem. Co nabídnout má i návštěvníkům ze zahraničí. Pokud se jej rozhodnou navštívit na základě naší reportáže, budeme rádi,“ prohlásil Martin Mlčák, pedagog gymnázia, který studentům s natáčením pomáhal. Dodal, že reportáž o stopáži cca dvě minuty bude hotová během několika dnů.

CATV je televizí, která pravidelně informuje v angličtině o České republice jako o zajímavé a pro turisty atraktivní a bezpečné destinaci. Vysílá pro 60 měst na druhé největší kabelové TV v USA, navíc v atraktivním super-prime time od 19 hodin. Kromě milionů diváků u televizí oslovuje její program i více než 100 tisíc lidí na internetu. Nejvíce diváků pochází kromě USA i z Kanady, Austrálie, Anglie či Ruska.

Zájmem česko – americké televize je spolupráci se školami z regionu dále rozšiřovat. „Zlínskému kraji, který je zřizovatelem středních škol, jsme již předložili návrh spolupráce. Věříme, že se dohodneme v nejbližších dnech,“ konstatoval ředitel a producent John Honner, který CATV před 16 roky založil. „Zájmem CATV je, aby studenti vytvářeli vzdělávací pořady, které budou následně zařazeny do vysílání. Jde určitě o zajímavou nabídku, díky které si studenti vyzkouší v praxi zajímavé povolání. A třeba je tato zkušenost i dále profesně nasměruje,“ řekl Petr Gazdík, krajský radní pro oblast školství.

Gymnázium ze Zlína si zatím čtyřletou spolupráci s CATV pochvaluje. Kromě hradu Malenovice dodá letos do vysílání i reportáž ze zámku ve Vizovicích. „Naši studenti si zdokonalují slovní zásobu, pracují s technikou a učí se také vystupovat na veřejnosti. Což je pro ně velmi přínosné,“ nepochybuje Alena Štachová, ředitelka školy.

 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024