úterý
7. května 2024
svátek slaví Stanisla
Logo festivalu
© Logo



Narozeninové slavnosti divadelního festivalu v Hradci Králové

HRADEC KRÁLOVÉ: Hradec Králové v posledním červnovém týdnu opět ožije divadlem. Mezinárodní festival Divadlo evropských regionů letos slaví 25 let a Open Air Program jubilejní 20. ročník. Narozeninový týden plný divadelních, hudebních a doprovodných akcí se koná ve dnech od 21. do 28. června. Činohra, alternativní, loutkové, pohybové divadlo, tanec, performance, pohádky, improvizace i nejrůznější doprovodné programy a hudební koncerty. To vše je každoroční svátek divadla a živého umění v Hradci Králové.

od 21.06.2019 do 28.06.2019
Autor článku: 
Karolína Pláničková

200 produkcí plus doprovodný program

Již tradičně své návštěvníky pohostí tři hlavní organizátoři celé akce, a to Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a Open Air Program (který pořádá kulturní neziskovka kontrapunkt). Každý z výše zmíněných představí bohatou nabídku představení a pestrý doprovodný program pro malé i velké. 

Historické centrum a přilehlé parky

Většina festivalu se odehrává v samotných útrobách historického centra Hradce Králové. V kulturních prostorách, ulicích, na schodišti, terasách i v přilehlých parcích se divákům představí umělci z České republiky i ze zahraničí.

Oslava

Jako předchozí ročníky má i ten letošní své hlavní téma. „Společně se zástupci Klicperova divadla a Divadla Drak, kteří jsou organizátory 25. ročníku Divadla evropských regionů, jsme se shodli, že leitmotivem festivalu bude OSLAVA. Takové výročí si zaslouží pořádnou ceremonii s dávkou chlebíčků, patosu a dárků. Jeden dlouhý večírek se vší pompou a radovánkami. Divadelní salvy se ponesou celých osm dní historickým centrem Hradcem Králové,” vysvětluje ředitelka Open Air Programu Barbora Hodonická.

Autory letošního vizuálního stylu jsou Eva Horská a Jakub Horský ze studia Upupaepop.

V letošním roce jsme posílili síť festivalových informačních center. Informace o programu a celém festivalu budou moci diváci nově získat v oslaveneckém infocentru v budově Galerie moderního umění (vchod u ulice Tomkova 139/22). Zde budou, oproti infocentrům v Žižkových sadech a na Malém náměstí, k dostání vstupenky na představení Klicperova divadla a Divadla DRAK.

 

Více informací: https://www.openairprogram.cz/

https://www.klicperovodivadlo.cz/kalendar/divadlo-evropskych-regionu/

https://draktheatre.cz/mezinarodni-festival-divadlo-evropskych-regionu-v-hradci-kralove/

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024