pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
ilustrační foto Letem světem s venkovem 2018
© archiv pořadatele



Letem světem s venkovem: Inspirace a poznání v Nečtinech

PLZEŇ: Již po šesté se v Nečtinách, na severu Plzeňska, odehraje velkolepá cestovatelská událost, festival Letem světem.  Návštěvníci se mohou těšit na nabitý a pestrý víkendový program, jež bude propojen i s poznáváním okolí Nečtin.  V termínu 8. a 9. června festival uvítá návštěvníky v prostorách kostela sv. Anny a v přilehlém okolí.  Kromě zajímavých cestopisných přednášek a fotoprojekcí, návštěvníky zaujmou i praktické semináře, hudba, prodejní stánky či artefakty z cest.

od 08.06.2019 do 09.06.2019
Autor článku: 
TZ/klapka

 „Na letošním festivalu společně navštívíme například Antarktidu. S Marii Bulínovou, polární bioložkou, která objevila nový druh jednobuněčné řasy a pojmenovala ji po svém vzoru, cestovateli Miroslavu Zikmundovi, navštívíme zemi věčného sněhu a ledu. Další zajímavá destinace bude například Tajuplné Bali, Sudán, Maroko a Mauretánie či Nový Zéland“, láká ředitel a organizátor festivalu Štěpán Pastula. „Pozvali jsme také hosty, kteří připraví kreativní semináře pro malé i velké, ukázky šamanismu, masážních technik, tance i hudby“, dodává Pastula.

Festival zahájí cestovatelka Dana Vitoušová, která povypráví o cestování po zemi bílého mraku, tedy Novém Zélandu a přiblíží každodenní slasti i strasti člověka, který se rozhodl žít nějaký čas v tomto kraji.

Netradiční zážitky z misí Lékařů bez hranic přiblíží cestovatel, fotograf, spisovatel a lékárník Stanislav Havlíček ve své přednášce Jižní Súdán s Lékaři bez hranic.

Jirka Kalát přinese na festival vůni dálek na jih od nás za Gibraltarský průliv, z Maroka a Mauretánie. Se svou přednáškou Pořádek a chaos poukáže na nádherné perly a neskutečné zážitky z cesty po těchto oblastech.

Adéla Metlická Lustygová představí Bali jako tajuplné mystické místo, které je navíc v současné době hojně vyhledávanou destinací při touze nalézt klid a ztišení mysli.

Peru je stále více vyhledávané nejen pro svou neodolatelnou přírodu, ale také díky slavným šamanům, za kterými jezdí lidé z celého světa. Martin Pávek, který je kultuře a tradicím Peru již několi let věnuje, přijede na festival doslova z letiště. Představí zde šamanské rituály a povypráví o andské kultuře.

Netradiční přednášku Travelcouaching, zaměřenou na využití cestování pro osobní rozvoj a růst, představí Štěpán Pastula. „Třeba právě odtud si odnesou návštěvníci chuť a motivaci ke zvýšení hladiny 'cesto-steronu' v krvi, ale také poznatky a koučovací techniky, které by mohli sami využít nejen na svých cestách, ale i v každodenním životě,“ říká Pastula, který se oblastí cestovního koučinku intenzivně věnuje již několik let.

„V průběhu dne je připraveno jídlo a pití. Zájemci o rukodělné aktivity se zde mohou naučit vyrábět jednoduchou obuv. Bude se zde hrát i na bubny, možnost zastřílet si z luku, projít se na slacklině, seznámit se s malováním na látky nebo si jen tak odpočnout při plavbě na kánoi po rybníce," přibližují další program organizátoři. Více informací o festivalu naleznete na webových stránkách www.svetem.net/nectiny

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024