pondělí
19. srpna 2024
svátek slaví Ludvík
Baráčníci Radomyšl
© zdroj: archiv spolku



Obec baráčníků Radomyšl míří do Senátu

PRAHA: Obec baráčníků vystoupí pod záštitou senátora Karla Kratochvíleho v programu Krojovaných slavností, které se budou konat v neděli 19. května v areálu Valdštejnské zahrady již po páté. Své umění na nich představí téměř desítka folklórních souborů z různých koutů České republiky. Akci každoročně pořádá Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova.

19.05.2019
Autor článku: 
TZ/ika

Obec baráčníků Radomyšl je z možnosti účinkovat na této akci nadšena, což dokládají slova rychtáře Josefa Jůzka: „Jsme moc rádi, že si na nás pan senátor Kratochvíle vzpomněl a pozval právě nás. Možnosti představit se v Praze si moc vážíme a vnímáme to jako velkou příležitost prezentovat naší práci. Připravili jsme si velký program – tančit budeme například Československou besedu, tak se těšíme, že vše budeme mít možnost publiku představit,“ svěřuje se Jůzek.

Obec baráčníků byla v Radomyšli založena na konci roku 1938 a udržování tradice staročeských zvyků se od té doby věnuje nepřetržitě až dodnes. V současnosti se činnosti spolku dostává velké podpory od obce Radomyšle, což si představený zdejších baráčníků pochvaluje: „Starosta Luboš Peterka nám moc fandí a je nám opravdu nakloněn. Toho si moc ceníme, a proto jsme rádi, že budeme mít příležitost prostřednictvím našeho vystoupení v Senátu prezentovat nejen nás, ale hlavně také městys Radomyšl,“ uzavírá Josef Jůzek.

V minulosti zajistil senátor Kratochvíle možnost představit se na této akci již celé řadě souborů, například folklórnímu souboru Písečan, Dudácké muzice při ZUŠ Blatná nebo Prácheňskému souboru písní a tanců Strakonice. K tomu zákonodárce doplňuje: „Ve volebním obvodu, který v Senátu zastupuji, se díky nadšení mnoha lidí naštěstí daří folklór udržovat. Úsilí lidí, kteří se o to zasazují velmi oceňuji a jejich práci na udržení našich národních tradic vnímám jako opravdu důležitou pro celou společnost. Proto každoročně s potěšením využívám možnosti zprostředkovat v Senátu vystoupení některého z našich jihočeských folklórních souborů,“ dodává senátor.

Krojované slavnosti začínají v neděli 19. května v 10.00 hodin v areálu Valdštejnské zahrady. Své umění na nich představí téměř desítka folklórních souborů z různých koutů České republiky. Obec baráčníků Radomyšl vystoupí v 16 hodin za osobní účasti Karla Kratochvíleho.

Zdroj: Jan Němec, Obec baráčníků Radomyšl

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024