pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
© Interreg CENTRAL EUROPE



Pilotní akce Interiér v exteriéru je ve své polovině

ÚSTÍ NAD LABEM: Roční pilotní akci s názvem Interiér v exteriéru realizuje statutární město Ústí nad Labem ve spolupráci se spolkem Veřejný sál Hraničář od listopadu 2018. Pilotní akce je součástí tříletého projektu Forget Heritage, zaměřeného na obnovu a ochranu kulturního dědictví.

Autor článku: 
Lucie Jehličková

Hlavním pilířem pilotní akce je velkoplošná videoprojekce, měnící se v průběhu roku. Společným tématem projekcí je Šedesát ústeckých NEJ na motivy knihy Martina Krska (Muzeum města Ústí nad Labem, 2007). První intervencí byla projekce s názvem Nejšikmější věž od autorů Davida Böhma a Jiřího Franty, která byla spuštěna v listopadu minulého roku. Aktuálně mohou občané a návštěvníci města zhlédnout projekci na téma Severočeský kraj od autora Jana Šrámka.

Videoprojekci doplňuje vznik odpočinkové zóny před budovou kina Hraničář, kde byly během dubna nainstalovány prvky městského mobiliáře. Ty budou sloužit návštěvníkům akce především v letních měsících. Kromě posezení v nově vytvořené pěší zóně si zde mohou lidé zahrát na piano nebo půjčit knihu.

Pilotní akce má za cíl otestovat inovativní a udržitelné modely řízení spolupráce veřejného a soukromého sektoru v péči o historické památky a jejich další využití ve spolupráci s kulturními a tvůrčími spolky. Tyto modely jsou společně s nástroji pro zlepšení managementu historických lokalit a nástroji k posílení zapojení občanů v historických lokalitách dalším výstupem rozsáhlého mezinárodního projektu.

V rámci projektu bude spuštěno celkem osm pilotních akcí. Ústí nad Labem se tak připojí k italským městům Janov a Milán, slovinské Lublani, německému Norimberku, polským městům Bydhošť a Varšava a chorvatské Rijece. V prvním roce své realizace budou pilotní akce financovány z prostředků projektu, následujících 5 let bude provoz v režii jednotlivých měst a spolupracujících kulturních zařízení.

Dalším výstupem projektu Forget Heritage bude webová aplikace s názvem OffSpaces. Díky ní bude možné upozornit město na málo využívané nebo opuštěné budovy a prostranství, které by bylo možné oživit ve spolupráci s kulturními spolky a institucemi. Občané budou moci připojit rovnou i vlastní návrh nového využití, popřípadě kontaktovat vlastníka nemovitosti a domluvit se s ním na možnostech spolupráce. Aplikace bude dostupná na podzim.

Projekt Forget Heritage je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Interreg CENTRAL EUROPE a zdrojů statutárního města Ústí nad Labem. Jeho celkový rozpočet je 2 433 651,84 € pro všech 10 zapojených partnerů.

Projekt skončí na konci listopadu 2019.

Více o projektu najdete zde.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024