pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš
Krušberk
© www.muzeum-teplice.cz



Projekt dokumentace tradiční lidové kultury: Krušnohorská hračka

ÚSTECKÝ KRAJ: V rámci dokumentace Tradiční lidové kultury v roce 2017 zpracovávalo Regionální centrum pro tradiční lidovou kulturu Ústeckého kraje nemateriální statek Krušnohorská hračka, kterou vyrábí firma NBW s.r.o. v Nové Vsi v Horách. K výběru a ocenění tohoto statku vedlo zjištění, že tato firma je posledním žijícím důkazem výroby dřevěných předmětů a hraček na české straně Krušných hor.

Autor článku: 
luk

Dokumentace probíhala ve spolupráci Regionálního muzea v Teplicích s Oblastním muzeem v Mostě.

Krušné hory se rozprostírají na česko-saské hranici, oblasti dnes známé především kvůli těžbě. Na základě objevení stříbrných ložisek byla saská strana osidlována již od 2. poloviny 12. století. Česká strana Krušných hor byla osidlována po objevení rudných ložisek na Jáchymovsku až počátkem 16. století. Z těchto důvodů zde vznikly osady jako např. Hora Svaté Kateřiny, Boží Dar, Měděnec a také Nová Ves v Horách.
Po rozmachu dolování drahých kovů nastal však ve 2. polovině 18. století útlum a práce v dolech už nestačila na živobytí. Krušnohoří opět poznalo demografický útlum. Lidé, kteří byli vázáni majetkem k dané oblasti, si museli najít jiný způsob obživy. Novou formou výdělku se stala ruční výroba, a to především dřevovýroba. Od 2. poloviny 18. století se k dřevovýrobě dřevěných předmětů přičleňuje také hračkářství, jehož vyvrcholení nastává v letech 1880 - 1938, kdy se touto činností zabývalo mnoho firem.

Po 2. světové válce v souvislosti s odsunem německého obyvatelstva byly firmy zrušeny. Přežila pouze firma G. R. Waltra v Nové Vsi v Horách, založená roku 1889 jeho otcem Antonem Waltrem. Po komunistickém převratu byl podnik znárodněn a továrna přešla pod Komunální podnik města Litvínova, později přejmenovaným na DEHOR. V této době firma v Nové Vsi vyráběla počítadla, dětské školní tabulky, skládací krabičky na šití, dětská zatloukadla a společenskou hru Tivoli. Od roku 1984 se v hračkárně vystřídalo několik majitelů a v roce 1992 koupila hračkárnu Sonja Vydrová, která v roce 1994 založila firmu NBW, fungující dodnes.

Výstupem dokumentace je video, které najdete ZDE

Představuje firmu, fungující skoro 130 let. Video zobrazuje nejen její historii, ale zároveň také jednotlivé postupy výroby hraček a dřevěných upomínkových předmětů, firemní prodejnu a muzeum hraček. V prostředí muzea si návštěvníci starší generace mohou zavzpomínat na svá dětská léta a mladší generace se dozví, s jakými hračkami si děti hrály v minulosti. Součástí reportáže je i ukázka z akce Den otevřených dveří, která se zde koná každoročně v době adventu.

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024