neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín
© Logo pořadatele DRK



Cena Mileny Hübschmannové za přínos v oblasti romského jazyka

ČR: Letos již počtvrté byla v rámci galavečera Oslavy dne Romů předána Cena Mileny Hübschmannové za přínos v oblasti romského jazyka. Cenu letos získala Ilona Ferková, spisovatelka, která patří k nejvýraznějším představitelům romské literární generace 90. let 20. století. Zatím poslední literární počin představují Vakeriben pal e Anglija/ Příběhy z Anglie, které vyšly v Romano džaniben v roce 2008. 

Autor článku: 
luk

 

Cenu ji předal zástupce semináře romistiky z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Jan Červenka. “Děkuji Mileně Hübschmannové, že mě k tomu psaní přivedla. A Honzovi Červenkovi, že mi překládal moje první knihy,” uvedla Ilona Ferková při převzetí ocenění.

V rámci galavečera proběhl také křest knihy Amendar, jež čtenářům představuje více jak 250 romských osobností. Otcem myšlenky galerie romských osobností v knižní podobě byl známý historik Ctibor Nečas, který na sklonku života požádal Muzeum romské kultury, aby publikaci dopracovali. “Často se mě lidí ptají na pozitivní romské vzory. Jsem rád, že vznikla tato kniha s více jak 250 osobnostmi, už nikdo nebude mít výmluvu, že žádné neexistují. A to je jen střípek těch úspěšných Romů,” zaznělo z úst Davida Tišera, ředitele organizace ARAART, která pražské oslavy již popáté pořádala. I podle ředitelky Muzea romské kultury Jany Horvátové jde jen o zlomek romských osobností, o kterých většinou majorita ani neví, že jsou Romové, kteří se ale podílejí zásadním způsobem na chodu společnosti.

V rámci programu vystoupili s krátkými proslovy také Jarmila Balážová, Ivan Bartoš a Michal Kocáb. “Vždycky mě překvapí romské umění a kultura svým žárem, krásou a bohatstvím. Hudba, tanec jsou bezpochyby ne na evropské, ale na světové úrovni. Romové si prošli velkým utrpením, prohloubilo je to, dalo jim to energii, odhodlání, a to z nich vytvořilo zvláštní bytosti, a pokud to dokážou transformovat do umění, tak toho se normální pozemšťan nedomůže,” uvedl Michal Kocáb.

Jarmila Balážová se ve svém proslovu dotkla historie oslav, které se vztahují k roku 1971, založení romské unie, ustavení romské vlajky a romské hymny. Zmínila také nedávné debaty ohledně správného pojmenování příslušníků romské menšiny a uvedla, že jediné správné označení je slovem Rom. Ivan Bartoš hovořil o důležitosti malých, každodenních činů, které pomáhají tuto společnost proměňovat, čímž navázal na hlavní myšlenku letošních oslav, které byly věnovány tématu superhrdinství.

Hlavní tvář letošních oslav se měla stát zesnulá zpěvačka Věra Bílá. Organizátoři se rozhodli, že tváří oslav zůstane a v rámci galavečera věnovali Věře Bílé vzpomínku. Namísto společné písně v podobě mezinárodní romské hymny zazněla československá romská hymna ve zpěvaččině podání. “Věra Bílá měla být hlavní tváří oslav Mezinárodního dne Romů. My jsme se rozhodli, přesto, co se stalo, že nám Věra Bílá zazpívá,” uvedl David Tišer.

 

www.araart.cz

 
Související články: 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024