sobota
17. srpna 2024
svátek slaví Petra
Památník padlých čs. legionářů v Orlové
© Lumír Dujíček



Koncem ledna se uskutečnila Národní pouť u příležitosti 100. výročí bojů o Těšínsko

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Československá obec legionářská (ČsOL) za spolupráce a podpory Ministerstva obrany České republiky uskutečnila ve dnech 25. – 28. ledna 2019 Národní pouť u příležitosti 100. výročí bojů o Těšínsko a pietní akty na místech pohřbených vojáků v České republice a Polské republice. 

Autor článku: 
Teodor Hybler

Její účastníci tak prošli místa bojů čs. legionářů od Mostů u Jablunkova, přes Jablunkov, Ostravu, Orlovou, Bohumín, Loukami nad Olší, po Těšín. Květiny a věnce byly položeny také v Polsku, v Cieszynie, v Goleszowie v obci Kozakowice Dolne a ve Skoczowie. V neděli 27. ledna 2019 se v Orlové na městském hřbitově uskutečnil pietní akt u Památníku padlých čs. legionářů.

Účastníci Národní poutě poté navštívili výstavu v orlovské Výstavní síni Muzea Těšínska nazvanou „Neklidné hranice“, připomínající události, které vedly k rozdělení Těšínska v roce 1920. Zde si mohli zakoupit novou knihu nazvanou „Českoslovenští legionáři z Těšínska“. Kniha, která byla vydána ke stému výročí vzniku Československé republiky, představuje několikaletý badatelský výzkum Petra Majera, předsedy ČsOL jednoty Frýdek-Místek, Zbyška Ondřeky, ředitele Muzea Těšínska, a Jana Saheba, historika Zemského muzea v Opavě. Je zde zveřejněn dosud nepublikovaný soupis  841 čs. legionářů z historických hranic Těšínska, tzn. i z jeho dnešní části náležející Polsku. Najdeme zde příběhy čs. legionářů, deníky, které se dochovaly, fotografie, z nichž mnohé jsou zde poprvé zveřejněné z jejich cesty po transsibiřské magistrále do přístavu Vladivostok a pak strastiplné cesty do vlasti.

Výstava bude pro veřejnost otevřena do 30. června 2019.

Posledním zastavením byl hřbitov v Bohumíně. Zde byly položeny věnce k hrobu vojína Klementa Šťastného, který byl členem tzv. delimitační komise, která v roce 1920 vytyčovala novou státní hranici mezi ČSR a Polskem. Dne 11. listopadu 1920 byl zákeřně zavražděn polskými bojůvkáři na svahu hory Čantoryje v Nýdku. V roce 2017 udělil tehdejší ministr obrany ČR Martin Stropnický vojínu Klementu Šťastnému „Záslužný kříž MO ČR III. stupně in memoriam“. Věřme, že tento jeho hrob se brzy dočká opravy.

Národní pouť se setkala s velkým zájmem veřejnosti a stala se tak důstojným uctěním obětí Sedmidenní války na Těšínsku.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024