pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym
Ilustrační snímek z filmu Jan Palach
© Karel Cudlín



Vzpomínky na rok 1968 na Dlabačově

PRAHA: V druhé polovině srpna budou mít návštěvníci Kina Dlabačov možnost přenést se zpět v čase do Československa roku 1968, a to hned v rámci dvou snímků. O ryzí atmosféru se postará Československý filmový týdeník, který připomene 50. výročí okupace vojsk Varšavské smlouvy. Jako hlavní film večera se představí drama s všeříkajícím názvem Jan Palach.

Autor článku: 
Veronika Váňová

Jan Palach

Režie: Robert Sedláček

Hlavní večerní snímek Jan Palach je dvouhodinové drama, které na základě dostupných faktů zobrazuje poslední měsíce života mladého muže, při čemž se snaží nahlédnout do jeho nitra. Ačkoliv se mladý student filozofie aktivně zapojoval do různých protiokupačních akcí, jeho sebeupálení zaskočilo nejen širokou veřejnost, ale především jeho rodinu, která nezachytila ani sebemenší náznak jeho odhodlání. Snímek zachycuje vnitřní proměnu citlivého studenta, od jeho studií a kolejního života, přes soužití s rodinou, či brigády ve Francii, až po jeho šokující protest proti letargii společnosti po srpnové okupaci Československa.

 

Československý filmový týdeník 35/1968

Černobílý historický dokument vstupuje na plátno formou krátkého předfilmu ku příležitosti připomínky 50. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy. Celkem 17 minut velmi emotivních záběrů okupovaných ulic hlavního města, při kterých kameramani mnohdy nasazovali i vlastní životy. Autentické záznamy ze srpna 1968 dokládají vpád vojsk pěti států pod sovětským vedením na území Československé socialistické republiky. Zástupy jejich vojenských letadel chrlících jeden tank za druhým, záběry okupovaných ulic Prahy i bezprostřední reakce nic netušících obyvatel. Připomeňme si smutnou ale důležitou tragickou událost, která zasáhla naši zemi i v době míru.

Čvrtek 23.8. a sobota 25. 8. 21:00

Cena: 110 Kč

Kino Dlabačov sídlí hned vedle OREA Hotelu Pyramida, který je nejlépe dostupný tramvají č. 22, 23, 25 a 97 a autobusem 143 a 194 (zastávka Malovanka) nebo autobusem 149 (zastávka Pod Královkou).

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024