čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
© www.kraj-lbc.cz



Jednu z cen soutěže Kalendář 2018 obdržel Liberecký kraj

LIBERECKÝ KRAJ: Liberecký kraj vydal k výročí sto let od vzniku samostatného československého státu netradiční nástěnný kalendář,  za který v celostátní soutěži s názvem Kalendář 2018 obdržel 1. místo v kategorii Podpora cestovního ruchu. Cenu převzala na veletrhu Reklama Polygraf v Praze radní Květa Vinklátová.

Autor článku: 
luk

Kalendář 2018 je již zavedená celorepubliková soutěž, která hodnotí nejlepší z přihlášených kalendářů pro daný rok. Konkurence je vždy velká. Soutěží mezi sebou díla vydaná tuzemskými i zahraniční klienty v České a Slovenské republice. Cílem je, tak jako každoročně, ocenit výjimečné práce, a to nejen z pohledu vlastního polygrafického zpracování, ale i z hlediska originálního návrhu či společenského sdělení.

„Náš kalendář k Roku republiky uspěl, získali jsme 1. místo v kategorii Podpora cestovního ruchu. Zařazení do této kategorie mi zcela jasné není, ale rozhodovali skutečně renomovaní odborníci v oblasti typografie, grafiky, polygrafického zpracování a propagace. Porota ocenila, že jsme komplexním a originálním způsobem představili historii kraje,“ poznamenala Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z oblastí zásadních pro Liberecký kraj se v kalendáři objevilo například lyžování, sklářství, turistika, architektura a industrializace. Z klíčových událostí to je vznik Československa a jemu předcházející Rumburská vzpoura, neblahá etapa obsazení republiky nacistickým Německem, osvobození Československa v roce 1945 a následný odsun německého obyvatelstva, znárodňování a kolektivizace, okupace v srpnu 1968, ale také Sametová revoluce a odchod sovětských vojsk i vstup do Evropské unie.

„Chtěli jsme obyvatelům a návštěvníkům Libereckého kraje připomenout historii, kterou prošel sever Čech od roku 1918. Z motivů v kalendáři jsme také udělali putovní výstavu, která od března příštího roku bude k vidění v deseti městech našeho kraje,“ dodává k záměru kraje radní Vinklátová.

Vítězné kalendáře soutěže vybrala odborná porota, která hodnotila přihlášené tiskoviny na základě celkové výtvarné úrovně řešení, originality a inovativního přístupu zpracování, efektivity marketingového sdělení, kvality polygrafického zpracování a také za společenský přínos (např. podpora sociální a společenské role, přínos pro rozvoj cestovního ruchu, podpora mladých tvůrců apod.). Hlavní cenu GRAND PRIX získal od poroty kalendář „Balet Národního divadla 2018“.

„Samozřejmě mě náš úspěch těší. Kalendář vyvolal velkou diskuzi a objevovaly se názory jak zcela odmítající jeho obsah, tak naopak oceňující pojetí a odvahu, se kterou jsme k tvorbě přistoupili. Zajímavé pro mě bylo, jaký velký rozdíl je mezi tím, když člověk čte jenom text a když ten text doplní obraz. Je to logické, z nakladatelské praxe to samozřejmě vím, ale v tomto případě, kdy jsme představovali komplikované dějiny v našem kraji, byl ten účinek mimořádný,“ doplňuje Květa Vinklátová.

Kraj vydal nástěnný kalendář ve spolupráci s grafikem Janem Bažantem, historiky třech krajských muzeí a oblastní galerie. Na dvanácti listech jsou v návaznosti na zásadní historické události posledních sta let vyobrazeny kreslenou formou vybrané momenty spjaté s naším regionem.

Mgr. Andrea Fulková 
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
485226332 / 739541549

 

ZDROJ

Výsledky soutěže ZDE

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024