sobota
19. října 2024
svátek slaví Michaela
Rolando Villazón
© Monika Hoefler



Ambasador Zdravotních klaunů Rolando Villazón zazpívá na Pražském hradě

PRAHA: „Dr. Rollo“, tak zní zdravotně-klaunské jméno světoznámého operního pěvce Rolanda Villazóna, který podpoří už 20. června ve Španělském sále Pražského hradu na benefičním koncertu Zdravotního klauna.

20.06.2018
Autor článku: 
Silvie Marková

Charismatického mexického tenoristu, ale také bývalého aktivního Zdravotního klauna a současného dlouholetého mezinárodního ambasadora organizace RED NOSES Clowndoctors International, doprovodí renomovaná klavíristka Carrie-Ann Matheson. Zazní program složený výhradně ze skladeb slavných i méně známých španělských, katalánských, argentinských či mexických skladatelů, které spojuje s Villazónem společný jmenovatel podmanivého energického iberoamerického temperamentu. Ten proslavil slavného tenoristu stejně jako jeho krásný hlas. Jeden z nejuznávanějších pěvců současnosti, jehož miluje nejen operní publikum po celém světě, je znám svojí ochotou k odvážným experimentům (vzpomeňme na jeho účinkování v opeře Miroslava Srnky Jižní pól v Mnichovské opeře) i skvělým hereckým projevem okořeněným notnou dávkou humoru. 

O Zdravotních klaunech, jimž se „Dr. Rollo“ stále věnuje s velkým nasazením, říká: „Oni dokáží přeměnit slzy ve smích. Vnášejí do nemocničních pokojů štěstí a barevnost. Jak jen to je možné, doprovázím je na jejich návštěvách po nemocnicích a znovu a znovu se stávám svědkem toho, jak skvělou práci dělají.“  Spolu s pořadateli pak vyzývá návštěvníky ještě k jednomu gestu sounáležitosti: Na tento večer samozřejmě platí dress code odpovídající vznešenosti místa a významu interpreta, ale vyzývá i k fantazii s prvky bílé a červené, tedy barev bílých plášťů Zdravotních klaunů a jejich červených nosů.

 

Prodej vstupenek probíhá za podpory Nachtigall Artists na www.zdravotniklaun.cz/koncert.  

 

Zdravotní klaun již od roku 2001 přináší humor a radost hospitalizovaným dětem, geriatrickým pacientům a dalším potřebným po celé České republice. Přispívá tím ke zlepšení jejich psychického i celkového zdravotního stavu, a to prostřednictvím návštěv speciálně vyškolených klaunů. Zdravotní klaun realizuje celou řadu programů, kromě pravidelných klauniád na dětských odděleních nemocnic pořádá i týdenní program Cirkus Paciento pro dlouhodobě nemocné děti či hudebně dramatický pořad Kutálka pro děti s fyzickým či mentálním handicapem. V rámci programu Na Operační Sál! klauni doprovázejí malé pacienty celým předoperačním procesem, čímž zmírňují jejich strach, a s programem Přezůvky máme! pak navštěvují vážně nemocné děti, které tráví poslední okamžiky doma s rodinou. Díky programu Humor pro dříve narozené přinášejí smích do domovů pro seniory, léčeben pro dlouhodobě nemocné a hospiců. S Košem plným humoru navštěvují onkologicky nemocné dospělé pacienty. V současné době navštěvuje 86 profesionálních Zdravotních klaunů pravidelně 62 nemocnic, 8 domovů pro seniory a 1 hospic a realizují přes 3700 klauniád ročně.

 

www.zdravotniklaun.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024