čtvrtek
15. srpna 2024
svátek slaví Hana
Spolupráci s ‚Filmovou obcí‘ filmaři poprvé využili při natáčení historické minisérie Marie Terezie v Kroměříži
© Zdroj: Česká televize, Vrábelová



Filmové obce ve Zlínském kraji se rozrůstají

ZLÍNSKÝ KRAJ: Téměř rok funguje ve Zlínském kraji unikátní projekt na podporu filmového průmyslu – ‚Filmová obec‘. Tato značka spojuje města a vesnice, které jsou ochotny poskytovat štábům při natáčení výhodnější podmínky. Do projektu se v počáteční fázi zapojilo osm největších měst kraje. Za uplynulý rok se ale počet účastníků zdvojnásobil. O filmaře začínají stát i menší obce. S podobnou iniciativou se čeští filmaři nikde mimo Zlínský kraj nesetkají. 

Autor článku: 
Mgr. Magdaléna Hladká

Zábory zdarma, pomoc se svozem odpadu z místa natáčení nebo propojení na místní hasiče, policii a záchranku. To jsou základní služby, které filmařům od loňského roku nabízí vybraná města a vesnice ve Zlínském kraji. Spojuje je značka ‚Filmová obec‘. Tu lokacím přiděluje zlínská filmová kancelář, iniciátor projektu.

„Myslím, že je to důležitý nový směr k propagaci našich obcí. Vždyť vyjít vstříc dobré věci je skoro povinností a my jsme připraveni,“ uvádí Richard Zicha, starosta Bratřejova – obce, která patří mezi člensky nejmladší účastníky projektu. Jeho slova potvrzuje i starosta Skaštic: „Zapojit se do projektu Filmová obec je pro nás báječná příležitost.“

Mimo Bratřejov a Skaštice se k Filmovým obcím nedávno připojily i Rymice. „Filmaři mohou využít náš skanzen s větrným mlýnem a chaloupkami se slaměnými doškovými střechami. V minulosti se tu už natáčela třeba pohádka O Ječmínkovi nebo Ďábelské klíče,“ popisuje Martin Bartík, starosta Rymic.

Značku ‚Filmová obec‘ nově reprezentují také Bojkovice, Dřínov, město Kunovice, Napajedla a Valašské Klobouky. Těm předcházela města Holešov, Kroměříž, Napajedla, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm, Uherské Hradiště, Valašské Meziříčí, Vsetín a Zlín. Na projektu tak spolupracuje celkem šestnáct obcí z regionu. Případní další zájemci se mohou kdykoliv přidat. Stačí kontaktovat zlínskou filmovou kancelář.

Filmové obce mají být přínosem nejen pro filmaře, ale i pro samotný region. „Zapojená města a vesnice zviditelňujeme a přednostně doporučujeme filmařům k obhlídkám. V případě natáčení se pak projevená vstřícnost obcím vrací třeba možností sjednat si se štáby mediální spolupráci, získat fotografie z natáčení pro vlastní marketingové účely nebo dostat prostor v titulcích. Vše je jen o domluvě, která musí každému projektu předcházet,“ říká Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka filmové kanceláře ZLÍN FILM OFFICE.

Služby Filmových obcí již využil například štáb filmu Marie Terezie (Kroměříž), Úsměvy smutných mužů (Zlín), Metanol (Zlín) nebo zahraniční kapela Almanac při natáčení videoklipu v holešovském zámku.

Zdroj: ZLÍN FILM OFFICE

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024