čtvrtek
26. září 2024
svátek slaví Andrea
Foto z filmu Teória šťastia
© Archiv organizátorů



Na Příbramsko se vrací ty nejlepší cestovatelské a outdoorové filmy

PŘÍBRAM, BŘEZNICE, DOBŘÍŠ: Pořádnou dávku dobrodružství i napětí slibuje již 8. ročník Expediční kamery, tedy přehlídky nejúspěšnějších cestovatelských a outdoorových filmů uplynulé sezóny. V Příbrami se promítaly již 1. března, další zastávky jsou plánovány na 16. března do březnického kulturního domu a na 5. dubna do Kulturního domu Dobříš.

Autor článku: 
Karel Souček

Příbramské promítání se setkalo s velkým ohlasem, organizátorům přišel následující mail. „Chtěla bych Vám poděkovat, že tyto filmy mohou být lidem v České republice a na Slovensku zprostředkovány. Dozvěděla jsem se o promítání nedávno, přesto jsem ráda, že už funguje tolik let. Je úžasné přiblížit si a poznat cizí kraje, cizí kultury a smýšlení lidí způsobem, který nám umožňujete. A nejen to. Každý film v sobě nese i jisté poučení, nadhled a pokoru.“

Letos nabízí festival šest snímků. Film Oddaný přenese na okamžik diváky pod hladinu chladného norského moře, do společnosti zpívajících kosatek. Co znamená slovo DugOut se vydali zjistit dva mladíci do amazonské džungle. Snímek Oči Boha sleduje kajakářskou expedici do Kyrgyzstánu, tuzemské filmy zastupuje Back to Heights o slackline expedici do Maroka. Poetický lezecký příběh Teória šťastia je setkáním dvou generací a další dávku adrenalinu zajistí film Nefritové vody, který je nejen sportovní reportáží z extrémního novozélandského závodu v podání dvou odvážných žen.

Součástí Expdiční kamery jsou i různé doprovodné akce, které organizují místní spolupořadatelé. „My jim dáváme na výběr vždy několik osobností pro přednášky. Jestli je ale využijí, to už je na jejich uvážení a rozhodnutí,“ uvedl programový ředitel festivalu Dan Hála. Například v Březnici čekají na návštěvníky různé kvízy a slosování vstupenek o ceny.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024