čtvrtek
15. srpna 2024
svátek slaví Hana
liberecká knihovna
© zdroj: https://www.kraj-lbc.cz



Kraj vyhlašuje prvně soutěž „Kniha roku Libereckého kraje“

LIBERECKÝ KRAJ: „Kniha roku Libereckého kraje“ je první ročník soutěže, která přinese ocenění autorům nebo nakladatelům za mimořádné literární dílo vydané v příslušném kalendářním roce se vztahem k Libereckému kraji. Vyhlášení soutěže schválila na svém lednovém zasedání Rada Libereckého kraje. Od 1. února do 15. března 2018 mohou autoři nebo nakladatelé nominovat knihy do čtyř různých kategorií.

Autor článku: 
Mgr. Filip Trdla

„Záměrem udílení ceny Kniha roku Libereckého kraje je podpořit autory a nakladatele k vydávání a šíření regionální literatury a také její propagace“ uvedla Květa Vinklátová, radní pověřená řízením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Do soutěže se mohou přihlásit autoři nebo vydavatelé, jejichž kniha se svým obsahem významně týká Libereckého kraje, jeho občanů a jejich díla, území nebo jeho dílčí částí, tradic, příběhů, historie, výrobků apod. „Podmínkou tedy není, že by sídlo nakladatele nebo trvalé bydliště autora muselo být v Libereckém kraji. Podstatný je právě a jen obsah,“ upozornila radní Vinklátová.

Knižní tituly vydané v roce 2017 bude moci do soutěže přihlásit autor nebo nakladatel od 1. února 2018 do 15. března 2018. Zaslané přihlášky následně zhodnotí sedmičlenná odborná komise, v níž zasednou zástupci odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci, odborník v oblasti nakladatelské činnosti, v oblasti knižního obchodu i v oblasti grafického zpracování knih. „Jsem ráda, že za odbornou veřejnost přislíbil účast v komisi Jiří Padevět, známý autor a ředitel nakladatelství Academia Praha, Radek Sidun, významný typograf a vedoucí katedry grafiky VŠUP v Praze a liberecký knihkupec Martin Fryč,“ řekla Květa Vinklátová.

Vítěz každé kategorie získá finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun a také cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobí Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově. Cenu vítězům předá hejtman Libereckého kraje Martin Půta a radní Květa Vinklátová u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv, tj. 23. dubna v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

„Výherci v jednotlivých kategoriích tj. beletrie a poezie, populárně naučná literatura, dále pak literatura pro děti a mládež, učebnice a také monografie, výtvarná publikace získají finanční odměnu ve výši 10 000 Kč a dále pak cenu vyrobenou Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou v Kamenickém Šenově. Kraj také udělí zvláštní Cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury. Tato cena bude spojena se stejnou finanční odměnou,“ vysvětlila Květa Vinklátová.

„Liberecký kraj chce samozřejmě znát i názor občanů, proto ve spolupráci s Libereckým deníkem vyhlásíme i cenu veřejnosti. Bude na rozhodnutí hlasujících čtenářů, která kniha vyhraje,“ prozradila záměr kraje Vinklátová. Věcné ceny dostane nejen vítěz, ale i tři vylosovaní čtenáři. Hlasovat bude možné jak na internetu, tak prostřednictvím hlasovacích lístků zaslaných na Krajský úřad Libereckého kraje nebo do redakce Libereckého deníku.

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024