středa
2. října 2024
svátek slaví Olívie
Písničkářka Radůza
© Alena Hrbková



Radůzu spojují se Sedlčanskem vzpomínky na hezké koncerty

SEDLČANY: O koncerty písničkářky Radůzy, která se naposledy prezentovala albem Studna v poušti, je velký zájem. Proto nepřekvapí, že její koncert v úterý 28. listopadu v sedlčanském Kulturním domě Josefa Suka je již vyprodaný. Přesto tu ještě malá naděje je a místní se mohou v kulturním domě či v kanceláři předprodeje na radnici poptat, zda někdo vstupenky nevrátil.

28.11.2017
19:30
Autor článku: 
Karel Souček

„V Sedlčanech jsem vystupovala před pěti lety. Na koncert si vzpomínám, bylo to moc hezké a jsem potěšena, že jste nás znovu pozvali. Jinak k Sedlčansku bližší vztah nemám, mé vzpomínky z dětství a mládí jsou spojeny s krajem kolem Hradce Králové a s Lužickými horami. Na Sedlčansku jsem se tehdy nevyskytovala, proto mám s Vaším krajem spojeny jen vzpomínky na hezké koncerty. Ale ani to pro mne není málo,“ vyznala se zpěvačka, skladatelka, textařka a multiinstrumentalistka Radůza.

Příběh písničkářky je dostatečně známý, tak jen ve zkratce. Začínala s převážně bluesově zabarveným repertoárem na ulici, kde ji v roce 1993 objevila zpěvačka Zuzana Navarová. Záhy se představila jako předskokanka hvězdy amerického popu Suzanne Vegy nebo neméně známého Mikea Oldfielda. V roce 2001 dokončila studia na pražské konzervatoři a v témže roce vyšlo její debutové (nepočítáme-li demokazetu Blues?) album Andělové z nebe.

Do Sedlčan přiveze Radůza zbrusu novou desku Studna v poušti, která je jejím prvním vánočním albem. Obsahuje čtrnáct originálních písní, navazujících na tradici především českých, ale i světových koled a adventních písní. Přináší nebývale něžné a láskyplné písničky nejen o tématech vánočních, ale i o důležitosti vzájemného porozumění a lásky. 

„Z nového alba určitě několik písní zahrajeme. A uvedeme dokonce i ještě novější skladby, které jsme dosud nenahráli. Z nostalgie jsem však do koncertního repertoáru zařadila i několik nejstarších písní,“ uvedla Radůza

Mohlo by vás také zajímat...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024