úterý
17. září 2024
svátek slaví Naděžda
Ilustrační snímek k výstavě Velká vizita!
© Foto: archiv Muzea východních Čech



Nejvyšší čas k návštěvě Muzea východních Čech v Hradci Králové

HRADEC KRÁLOVÉ: Pouhých několik dní zbývá do ukončení posledních třech výstav v královéhradeckém muzeu. V listopadu mohou návštěvníci ještě navštívit nedělní program pro děti, na začátek prosince je připraven tradiční Muzejní adventní trh a poté bude budova muzea na Eliščině nábřeží na více než rok z důvodu plánované rekonstrukce zcela uzavřena. Předpokládaný termín nového otevření muzea je v polovině roku 2019.

Autor článku: 
jal
Nejrozsáhlejší současnou instalací v muzeu, která se navíc uchází o cenu v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis, je výstava Velká vizita! ...v Hradci Králové za první republiky. Historie zdravotnictví a sociálně zdravotní péče ve východočeské metropoli je představena v expozici inspirované První výstavou zdravotnictví a hygieny v Hradci Králové uspořádané již v roce 1925.
 
Stejně zajímavá je také rozsahem menší expozice Královéhradecké regulační plány, představující vůbec poprvé soubor dokumentů z let 1884 až 1942. Dynamická výstavba města Hradce Králové si po zboření královéhradecké pevnosti vyžádala kvalitní projektový základ. Postupně tak vznikla v rámci České republiky naprosto ojedinělá ucelená řada regulačních plánů města, na nichž se podíleli významní čeští architekti v čele s Josefem Gočárem.
 
A do třetice pořadatelé zvou ke zhlédnutí souboru fotografií Petra Čapka Moje krajina, fotografie Trutnovska, Broumovské vrchoviny a Krkonoš.
 
Zmíněné výstavy lze v Muzeu východních Čech v Hradci Králové navštívit pouze do neděle 5. listopadu.  Otevřeno je denně mimo pondělí od 9 do 17 h.
 
Na začátku prosince se však můžete do muzea vypravit znovu. Od 1. do 3. prosince 2017 se uskuteční tradiční třídenní Muzejní adventní trh. který má už svou 28 letou tradici. Tentokrát bude výjimečný svojí prodlouženou otevírací dobou a současně větším prostorem pro prezentaci výrobků a ukázek poctivé řemeslné práce.
 
 
 

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Ateliér výroby ostravského Divadla loutek absolvoval v létě mezinárodní pracovní stáž v Japonsku. V loutkovém divadle Ashiri-za ve městě Sapporo se účastníci během intenzivního týdenního workshopu učili výrobu tradičních japonských loutek joruri.

Sedmičlenný tým složený z řezbářů, dvou krejčových, malíře, výtvarníka a také vedoucího ateliéru, Jana Špačka, měl jedinečnou příležitost učit se od mistra Yabu, ředitele divadla Ashiri-za, které se specializuje na tuto starodávnou uměleckou techniku. Během týdenního workshopu si každý měl možnost vytvořit svou vlastní loutku. Švadleny si vyzkoušely šití kostýmů pro tyto loutky a měly možnost i nahlédnout do postupu výroby tradičního japonského kimona. Stáže se zúčastnili také loutkáři z Tchaj-wanu a Japonska a kromě workshopu byl prostor i pro prezentaci divadel z jednotlivých zemí pro veřejnost.
Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Vzdělávání
Co se děje
17.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: Vybrali jste. Soutěž veřejných sbírek MÁME VYBRÁNO má své vítěze. V kategorii Cena veřejnosti bodovaly stavební úpravy na zámku Plumlov, finančně nejúspěšnější je sbírka na odlití zvonů do kostela v Městě Touškov. Akci tradičně pořádá Institut pro památky a kulturu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
16.09.2024