středa
14. srpna 2024
svátek slaví Alan
Obálka knihy
© Foto: archiv vydavatele



Kompletní Přemyslovská epopej Vlastimila Vondrušky vychází v jednom svazku v limitovaném vydání

ČR: Ojedinělý a dosud nejrozsáhlejší publikovaný souvislý životopisný románový celek pojednávající o našich panovnících nyní bude k dispozici v jedné velké knize. Čtyřsvazková Přemyslovská epopej vycházela v nakladatelství MOBA v letech 2011 – 2014 a dočkala se několika dotisků. Patří k mimořádně čtenářsky úspěšným titulům nejoblíbenějšího českého autora posledních let.

Autor článku: 
jal

Přemyslovská epopej je rozdělena do čtyř částí – Velký král (Přemysl I. Otakar), Jednooký král (Václav I.), Král rytíř (Přemysl II. Otakar) a Král básník (Václav II. a Václav III.). V pestré mozaice se autor pokouší postihnout životní osudy nejen panovníků, ale také všech tehdy významných Přemyslovců a Přemysloven. Významné místo v ději patří i předním urozeným rodům, Vítkovcům, Lichtenburkům, Hrabišicům a dalším. Naši předci jsou vylíčeni bez příkras a ideologie, v historicky věrných a barvitých kulisách středověkého života. Prostředím děje románu je celá křesťanská Evropa, od císařského dvora a papežské kurie, přes královské a vévodské dvory až po území Byzance a Svaté země.

O vzniku románu její autor, Vlastimil Vondruška, řekl: „Pět tisíc let lidských dějin, které se dají doložit písemnými prameny, umožňují zobecnit základní principy lidského vývoje. Nikdy v dějinách nebyl úspěšný ten národ, jehož obyvatelé by nebyli vlastenci, jehož obyvatelé by nechránili svůj životní styl, jehož obyvatelé by nevěřili ve stejné ideje. Dějiny vždycky psali vítězové, tedy ti, kteří se uměli prosadit, kteří byli ochotní za svou pravdu bojovat a umírat. Tak, jak to uměli poslední Přemyslovci a jak to uměla spousta dalších velikých Čechů.“

 

http://www.mobaknihy.cz/

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024