úterý
17. září 2024
svátek slaví Naděžda
Rudy Linka
© Foto: archiv pořadatele



Jam s Johnem Scofieldem či Michalem Davidem – nový pořad Rudy Linky

PRAHA: Jedinečná setkání jazzového kytaristy Rudyho Linky a jeho českých i zahraničních hostů v srdci šumavské krajiny. Rozhovory o životních příbězích, názorech i zkušenostech, ale i společný jam hudebníků nabídne Česká televize v pořadu Linka od 6. října každý pátek ve 21:15 h na ČT art.

Autor článku: 
jal

Pořad Linka je především dialogem dvou výjimečných hudebních osobností, z nichž jednou je vždy hostitel a moderátor Rudy Linka, který uvítá hosty spojené s mnoha rozdílnými žánry. Dialog hudební i osobní povede každý páteční večer na ČT art například se svým bratrancem a country zpěvákem Tomášem Linkou, zpěváky Matějem Ruppertem a Michalem Davidem, zpěvačkou Martinou Bártou, saxofonistou Felixem Slováčkem, hudební skupinou The Soul Rebels či se světovými hvězdami Patem Methenym, Miroslavem Vitoušem, Johnem Scofieldem a Pjér la Šé’zem.

„Mým cílem je v pořadu ukázat bezprostřednost, přirozenost a radost, kterou hudba rozdává. A dokázat lidem, že mezi hudebními žánry není tak velký rozdíl, jak si mnozí myslí. Hudba je způsob komunikace, který je daleko přímější než komunikace slovní. Přesně jako linka,“ popisuje Rudy Linka. 

Prestižní časopis Down Beat Magazine zařadil Rudyho Linku mezi 10 nejlepších jazzových kytaristů světa. Za svou kariéru vydal téměř dvě desítky desek, na kterých spolupracoval s řadou renomovaných jazzových hudebníků, jakými jsou například Miles Evans, John Scofield či George Mraz. V Česku se svou ženou Annou Solveig založil a každoročně pořádá jazzový festival Bohemia Jazz Fest, na němž v prostředí historických náměstí českých měst vystupují přední světoví hudebníci.

 

www.ceskatelevize.cz

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Ateliér výroby ostravského Divadla loutek absolvoval v létě mezinárodní pracovní stáž v Japonsku. V loutkovém divadle Ashiri-za ve městě Sapporo se účastníci během intenzivního týdenního workshopu učili výrobu tradičních japonských loutek joruri.

Sedmičlenný tým složený z řezbářů, dvou krejčových, malíře, výtvarníka a také vedoucího ateliéru, Jana Špačka, měl jedinečnou příležitost učit se od mistra Yabu, ředitele divadla Ashiri-za, které se specializuje na tuto starodávnou uměleckou techniku. Během týdenního workshopu si každý měl možnost vytvořit svou vlastní loutku. Švadleny si vyzkoušely šití kostýmů pro tyto loutky a měly možnost i nahlédnout do postupu výroby tradičního japonského kimona. Stáže se zúčastnili také loutkáři z Tchaj-wanu a Japonska a kromě workshopu byl prostor i pro prezentaci divadel z jednotlivých zemí pro veřejnost.
Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Vzdělávání
Co se děje
17.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: Vybrali jste. Soutěž veřejných sbírek MÁME VYBRÁNO má své vítěze. V kategorii Cena veřejnosti bodovaly stavební úpravy na zámku Plumlov, finančně nejúspěšnější je sbírka na odlití zvonů do kostela v Městě Touškov. Akci tradičně pořádá Institut pro památky a kulturu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
16.09.2024