středa
2. října 2024
svátek slaví Olívie
soubor Melody Gentlemen
© archiv souboru



Milovníky swingové hudby potěší Melody Gentlemen

BENEŠOV: Open air festival Benešov City Live pokračuje ve středu 23. srpna bezmála dvouhodinovým koncertem souboru Melody Gentlemen z Lednice. Dnes již devítičlenný hudební soubor vznikl počátkem roku 2009 pod pracovním názvem Lednická kapela, který se o rok později změnil na Melody Gentlemen Lednice. 

 

 

23.08.2017
20:00
Autor článku: 
Karel Souček

Základem repertoáru jsou československé swingové evergreeny z 30. a 40. let minulého století, slavné filmové melodie i mezinárodní taneční šlágry té doby. Svým hudebním projevem, nástrojovým obsazením i celkovým stylem se chce soubor přiblížit menším prvorepublikovým tanečním orchestrům.

Od 20 hodin vystoupí na Masarykově náměstí s pořadem Každý tančí swing!, který mapuje vývoj swingu v Čechách i USA.

„V Benešově budeme koncertovat poprvé, nejblíže jsme zatím hráli před pár lety v Mníšku pod Brdy. K tomuto regionu zatím bližší vztah nemáme, ale to se ve středu může změnit. Koncerty blízko domova mají z podstaty sklon probíhat kalupem, na vzdálenější vystoupení si však obvykle vyčleníme celý den, abychom měli rezervu. Čas strávený společně v novém prostředí často přináší nevšední zážitky,“ uvedl zpěvák souboru Lukáš Michna.

 

Do svého repertoáru vybírají Melody Gentlemen skladby, které hrávaly taneční orchestry za první republiky a protektorátu, příp. poválečné orchestry do února 1948. „Ctíme aranže ze starých šelaků, spolupracujeme s několika aranžéry, kteří pro nás skladby sepisují ze starých nahrávek. Dbáme na autentičnost, proto se snažíme dohledávat dobové nahrávky orchestrů ve složení podobnému tomu našemu. Kde se nezadaří, přichází na řadu náš kolega a dvorní aranžér, jehož originální aranže jakoby prvorepublikovým autorům z pera vypadly,“ poznamenal zpěvák.

A čím je muzikantům blízká právě hudba první republiky? „Svou lehkostí a bezstarostností. Ale i významem, který živá hudba tehdy na trhu zaujímala. Hudebníci ztvárňovali to, co dnes bereme jako standard v podobě reprodukované hudby, různá hudební tělesa byla nedílnou součástí spousty veřejných míst. Myslím, že díky tomu je hudba tohoto období dnes vnímána jako něco, co nelze věrohodně nahradit jedním klávesovým nástrojem. A to je pro nás výzvou i potěšením zároveň,“ vysvětlil Lukáš Michna.

Mohlo by vás také zajímat...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024