středa
14. srpna 2024
svátek slaví Alan
porada při natáčení filmu
© Foto: Mgr. Zdeněk Vévoda



Na Zlínsku vzniká filmové drama ze středověku

ZLÍNSKO: Morovou epidemii i protižidovské pogromy ve 14. století chce zachytit právě vznikající snímek Pláč svatého Šebestiána nezávislých tvůrců Milana Cyroně a Tomáše Uhra. Závěrečná fáze natáčení probíhá od půlky srpna na Lednicku a v Bílých Karpatech, jednu z nejnáročnějších scén pak filmaři natočí v Archeoskanzenu Modrá poblíž Velehradu. S natáčením ve Zlínském kraji pomáhá štábu filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE.

Autor článku: 
Mgr. Zdeněk Vévoda

Historická balada je vystavěna na příběhu dvou rytířů, jejichž vzájemný svár rámují skutečné historické události i tehdejší rozsáhlá morová epidemie. „Za původce smrtící nákazy byli často označováni židé a následně v pogromech hromadně zabíjeni,“ uvedl jeden z tvůrčí dvojice, scenárista a režisér Tomáš Uher. Právě obraz pustošení židovské vesnice natočí štáb v úterý 22. srpna v Archeoskanzenu Modrá. „Skanzen dokonale odpovídá obrazu středověké vesnice a je v souladu s historickými skutečnostmi,“ vysvětlil výběr lokace Uher.

Autoři sázejí i na pestré herecké obsazení – divákům se představí držitel prestižních filmových cen Český lev a Ceny české filmové kritiky Ondřej Malý, z řady dalších zvučných jmen se můžeme těšit na držitele Ceny Thálie Matouše Rumla, herce činohry Národního divadla Filipa Kaňkovského, člena ansámblu Cyrk La Putyka Jiřího Kohouta či herečky Kamilu Janovičovou, Terezu Rumlovou a Pavlu Dostálovou. Jednu z rolí přijala také výrazná tvář Městského divadla Zlín, herec Zdeněk Julina.

„Jedná se o nízkorozpočtový film, část prostředků se nám podařilo získat také díky internetovým sbírkám. Snímek by se měl na plátnech objevit v roce 2018,“ doplnil mluvčí štábu Zdeněk Vévoda. Více informací k filmu a aktuality z právě probíhajícího natáčení najdou diváci na webu www.sebestianfilm.cz a facebookových stránkách.

S natáčením ve Zlínském kraji pomáhá štábu filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE. „Kromě filmu Pláč svatého Šebestiána se na Zlínsku bude v blízké době točit také celovečerní film Úsměvy smutných mužů. Průběžně se dotáčí scény do dokumentů Zlínský klenot a Barokní velmož Lichtenstein – Castelcorno. V dohledné době k nám plánuje zavítat i Česká televize. Ta připravuje dvoudílný film na téma metanolové kauzy,“ zmiňuje Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka ZLÍN FILM OFFICE. „S jednotlivými štáby jsme v přímém v kontaktu. Pomáháme jim s výběrem lokací, hledáním komparzistů, regionální medializací nebo komunikací se zástupci lokací a měst,“ dodává Hladká.

Více info: www.facebook.com/zlinfilm, www.facebook.com/sebestianfilm   

Zdroj:

Mgr. Magdaléna Hladká

výkonná ředitelka

ZLÍN FILM OFFICE

m: +420 778 515 500

e: magdalena@zlin-film.cz

Filmová 174, 761 79 Zlín – Kudlov

www.zlinfilmoffice.cz

www.zlin-film.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024