středa
2. října 2024
svátek slaví Olívie
Plakát Cihlafestu
© archiv organizátorů



Návštěvníci Cihlafestu podpoří lidi s mentálním postižením

SLAPY: Osm divadel, tři kapely a tři taneční a hudební soubory čekají na návštěvníky 7. ročníku benefičního Cihlafestu. V zahradách chráněného bydlení Fara na Slapech jej v sobotu 22. července od 10 hodin pořádá občanské sdružení Portus Praha. Cihlafest je nejen festival, ale zároveň představuje největší doprovodnou akci benefiční kampaně Akce cihla, její výtěžek je využíván na podporu lidí s mentálním postižením.

22.07.2017
10:00
Autor článku: 
Karel Souček

„Návštěvníci si mohou nejen prohlédnout prostory chráněného bydlení a seznámit se přímo s jeho obyvateli, ale také se pobavit. Po celý den hrají na venkovních scénách divadla, kapely a pro neposedné děti i dospělé jsou připraveny různé workshopy. Letní benefiční festival vrcholí vždy večerním představením a letos to budou Celebrity, stand-up comedy Ondřeje Sokola,“ vysvětlila jedna z organizátorek Gabriela Štěpánková.

Z divadelních souborů se mimo jiné představí Cirkus TeTy, Divadlo Pod čepicí, Teatro Truhla, Bohnická divadelní společnost, Amatérský divadelní spolek RiYo nebo Blázni.cz. O muziku se postarají kapely Filtr, BackDoorMan a Karma. Návštěvníci nemusí spěchat domů, neboť v areálu je prostor pro stanové městečko.
„Při výběru účinkujících se snažíme o venkovní atraktivitu, kterou jsou pro nás živá hudební, taneční a divadelní vystoupení. Ale vždy chceme zařadit i nějaké představení, které trochu připomíná téma naší organizace. Letos za námi přijede například Bohnická divadelní společnost. Večerní představení nám většinou poskytuje Studio DVA, divadlo, které Akci Cihla již téměř 10 let podporuje,“ uvedla Gabriela Štěpánková s tím, že některé soubory se vracejí, ale vždy s jiným představením. V letošním programu však nechybí ani nováčci.  

Občanské sdružení Portus Praha provozuje v obci Slapy dvě chráněná bydlení, v obou bydlí dospělí lidé s mentálním postižením. Na Faře ti, kteří potřebují větší míru podpory. Na Vyhlídce jsou již samostatné garsonky a pouze denní asistence. „Po osmnácti letech podpory se již někteří z našich klientů cítí připraveni na téměř samostatný život, a letos jsme začali poskytovat i novou sociální službu, kterou je Podpora samostatného bydlení,“ poznamenala Gabriela Štěpánková.

    Výtěžek z loňského festivalu činil 122 tisíc korun. Z toho byla zhruba polovina ze vstupného, kterou zdvojnásobila Nadace Divoké husy. Použit byl na financování integračního sociálního podniku Dobroty s příběhem, který je v Davli u Prahy a vyrábějí se zde dobře naložené utopence a sýry. Letos ze získaných peněz z Akce Cihla i Cihlafestu plánuje sdružení opravit střechu Fary.

Mohlo by vás také zajímat...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024